fbpx

Recept: torta Pavlova, ki je ime dobila po ruski balerini

Cake Pavlova with meringue, strawberry and cream, selective focus image

Ana Pavlova je bila znamenita ruska balerina. Med baletno turnejo po Avstraliji je kuhar prav zanjo pripravil torto Pavlovo. Gre za preprosto in lahko sladico, ki je primerna za vse priložnosti. Narejena je iz beljakov, sadja, sladkorja in sladke smetane. Pri pripravi te torte morate biti dosledni in upoštevati vsa navodila in količino sestavin, če želite, da vam uspe.

Ana Pavlova

Balerina Ana Pavlova se je rodila 31. januarja 1881. Anino življenje se je spremenilo na njen deveti rojstni dan, ko jo je mati odpeljala na ogled baletne predstave. Takoj je vedela, da želi postati balerina. Že pri 15 letih je postala vrhunska plesalka. Pavlova še vedno velja za najboljšo balerino vseh časov. Prav zanjo je bila ustvarjena vloga Umirajočega laboda iz baleta Labodje jezero, po njej pa se imenuje tudi slavna torta Pavlova.

Kako pripraviti torto Pavlovo

Sestavine za mering:

  • 4 jajčne beljake
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 1 žlička koruzne moke
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za preliv:

  • 500 g jagod
  • 200 g rdečega ribeza
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 350 ml sladke smetane

Priprava:

Pečico segrejte med 140 in 150C, ventilatorsko na 130C.

Za meringo stepite 4 beljake z ročnim mešalnikom, dokler ne tvorijo pravilne trdnosti, nato vmešajte 250 g sladkorja, postopoma žlico po žlico. Vmešajte 1 žličko belega vinskega kisa, 1 žličko koruzne moke in 1 žličko vanilijevega ekstrakta. Pripravljeno meringo razporedite po pekaču v krog. Pečete 1 uro, nato vzemite ven iz pečice, da se torta popolnoma ohladi.

Sesekljajte 100 g jagod, zmešajte jih s 100 g rdečega ribeza in 2 žlicami sladkorja v prahu. Vse skupaj postavite v mešalnik in dobro premešajte.

350 ml sladke smetane stepete s preostalo žlico sladkorja v prahu. Smetano razporedite po ohlajeni torti. Preostanek jagod, ki jih niste smešali v mešalniku, postavite na smetano in prelijte s prelivom.

Torto zelo previdno in nežno prestavljajte, saj gre za zelo krhko torto, ki zelo hitro poči. Dober tek.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!