fbpx

Recepti s šparglji: 4 recepti, ki jih morate poznati

Šparglji so prava spomladanska poslastica, prav tako pa so znani po številnih pozitivnih lastnostih. In ker res ne smejo manjkati na vašem jedilniku, smo za vas pripravili 4 recepte s šparglji, ki jih morate poznati. Priprava je preprosta, rezultat pa superslasten. Tukaj so recepti s šparglji za pomladne dni.

Pred vami so 4 recepty so špargľou, ki jih boste v prihajajočih dneh z veseljem pripravili.

Recept za sirovo pito s šparglji

Ingrediencie:

  • 250 g odmrznjenega listnatega testa
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 100 g rikote
  • 100 g kisle smetane
  • žlica nasekljanega peteršilja
  • žlica nasekljanega drobnjaka
  • skodelica naribanega parmezana
  • soľ
  • korenie
  • 400 g špargljev
Sirova pita s šparglji
Sirova pita s šparglji

Príprava
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj. Listnato testo razvaljamo na pomokanem pultu in oblikujemo pravokotnik. Robove testa zavihamo navznoter, da dobimo rob. Testo položimo na namaščen pekač in ga na več mestih prebodemo z vilicami. V skledi razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Pladenj položimo v pečico in počakamo, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravimo nadev. Šparglje očistimo, odstranimo olesenele dele in narežemo na rezine. V skledi zmešamo rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga premažemo z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedimo šparglje in jih premažemo z oljem, ki ga lahko zmešamo z nekaj vode. Pekač položimo nazaj v pečico in pečemo še približno 10 minut.

Recept za rahlo omleto s šparglji

Ingrediencie

  • 6 vajec
  • 400 g svežih špargljev
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • petržlen alebo pažítka
Omeleta so špargľou
Omeleta so špargľou

Príprava

Špargľu nakrájame na malé kolieska. Na panvici roztopte trochu masla a potom vhoďte špargľu. Osolíme ich, premiešame a dusíme, kým trochu nezmäknú. Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, soľ, korenie a petržlenovú vňať alebo pažítku. Zmes nalejeme na špargľu, prikryjeme pokrievkou a pečieme, kým sa vajíčka nerozmiešajú v omelete. Upečenú omeletu so špargľou posypeme čerstvými bylinkami, preložíme a podávame.

Recept za losos z dišečimi šparglji in mladim pečenim krompirčkom

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 15 čerstvej špargle
  • 4 filety z lososa
  • 1 lyžička soli
  • ½ ČL čerstvo mletého korenia
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Špargľa sa perfektne hodí k jedlám z rýb.
Špargľa sa perfektne hodí k jedlám z rýb.

Príprava
Mladi krompir skrbno operemo pod tekočo vodo in razrežemo na debelejše kolobarje. Stresemo ga v posodo za peko, začinimo s soljo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in pečemo v ogreti pečici 20 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravimo šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežemo olesenele dele, ribje fileje operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačami. Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in dodamo šparglje. Pekač še za 15 minut potisnemo v ogreto pečico. Lososove fileje začinimo s poprom in soljo. Pekač ponovno vzamemo iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešamo. V pekač zložimo lososove fileje, ki jih nato začinimo z malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijemo s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnemo v ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Recept za kremno špargljevo juho

Ingrediencie

  • 120 g svežih špargljev
  • 100 g kisle smetane
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 žlički masla
  • tymián
  • soľ
  • korenie
  • parmezán
  • 800 ml zelenjavne juhe
  • citrónová šťava
Sezonska zelenjava je najboljša.
Sezonska zelenjava je najboljša.

Príprava
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolijemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusu) sol in poper ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.