Spite na hrbtu, na trebuhu ali na boku? Ta položaj je najbolj zdrav!

Zadnjič posodobljeno: :

Ali veste, kateri spalni položaj je za zdravje najboljši?

Po ajurvedi naj bi bilo spanje na levem boku, imenovano tudi Vamkushi, najboljši položaj za spanje. Prispeval naj bi k našemu zdravju, saj naj bi olajšal delo organov. Ne samo to, spanje na levem boku pa naj bi imelo še druge koristi za zdravje. Pa si poglejmo!

Spanje na levem boku je po ajurvedi najbolj zdravo.

Boljše delovanje srca

Naše srce je na levi strani in ko spite na tej strani, limfnemu sistemu pomaga gravitacija, in tako srcu odvzame nekaj dela.

Boljša prebava

Spanje na levi strani naj bi z gravitacijo pomagalo tudi tankemu črevesju, da lažje spravi odpadke hrane v debelo črevo skozi ileocekalni ventil. To olajša odstranjevanje iztrebkov iz telesa.

Dober položaj za nosečnice

Strokovnjaki nosečnicam svetujejo, da koliko je le mogoče, spijo na levem boku, saj s tem pomagajo pri odstranjevanju pritiska s hrbta in povečajo pretok krvi v plod in maternico. Spanje na levi strani naj bi pomagalo tudi pri nemotenem pretoku hranil do posteljice.

Kolena lahko rahlo upognete in med nogami držite blazino, da vam bo položaj bolj udoben.

Levi bok je priporočljiv spalni položaj tudi za nosečnice.

Preprečuje smrčanje

Morda ne verjamete, a spanje na levem boku naj bi dejansko pomagalo zmanjšati in celo ustaviti smrčanje. Razlog za to je, da s spanjem na levi strani jezik in grlo ohranja nevtralni položaj, s tem pa so dihalne poti proste in lažje pravilno dihamo.

Spanje na hrbtu pa lahko po drugi strani smrčanje še poslabša, dihanje pa oteži.

Izboljšan pretok krvi

Vranica je del limfnega sistema, ki je prav tako na levi strani, poleg limfe pa filtrira tudi kri. Ko ležite na levem boku, gravitacija pomaga in olajša drenažo nazaj v vranico.

Druge prednosti

Poleg teh koristi naj bi imelo spanje na levem boku še druge pozitivne učinke za naše zdravje, kot so lajšanje bolečin v vratu in hrbtu, pomoč pri čiščenju toksinov iz telesa, preprečevanje številnih resnih bolezni, izboljšano delovanje ledvic in jeter, preprečevanje zakisanosti in zgage in pa pozitivne koristi za možgane.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 živil za izgubo maščobe na trebuhu: napolnite svoj krožnik s temi okusnim in zdravimi živili