fbpx

Sprehod na dan: hoja lahko izboljša vaše možganske funkcije

Foto: envato

V sodobnem svetu, kjer se vsakodnevno srečujemo z najrazličnejšimi izzivi, je pomembno, da naše možganske funkcije ostanejo v čim boljšem stanju. Zato strokovnjaki poskušajo ugotoviti, katere aktivnosti so tiste, ki imajo najboljši vpliv na naše možgane. In po zadnjih raziskavah vsakodnevna hoja lahko izboljša vaše možganske funkcije.

Strokovnjaki že dolgo opozarjajo, da je možgane treba krepiti na enak način kot mišice. Če tega ne bomo počeli, se bo naš spomin poslabšal in težje se bomo spopadali z vsakodnevnimi izzivi. Kako pa to storiti? Ena možnost so besedne igre, kot je Wordle, druga križanke in suduku, tretja pa je preprosta dejavnost, ki se je morda že lotevate: hoja.

Možgane lahko urimo nanajrazličnejše načine Foto: Vlada Karpovich / Pexels

Kaj je pokazala raziskava?

Pozitivnih vplivov, ki jih ima hoja na telo, je ogromno. Strokovnjaki že dolgo svetujejo, da naj se ljudje, če ne najdejo časa za športno aktivnost, namesto z avtomobilom po opravkih odpravijo peš. Znanstveniki v Rochesterju pa so sklenili, da preučijo še vpliv hoje na možganske funkcije.
Ljudje, ki so sodelovali v raziskavi, so morali hoditi po tekalni stezi, med odmori pa so reševali različne naloge. Strokovnjaki so ugotovili, da je hoja vplivala na povečano možgansko aktivnost ter da so ljudje težje naloge izvedli veliko bolje, če so pred tem hodili in ne dneva preživeli ob sedenju.
Hojo in njen vpliv na možgane pa je preučila še ena raziskava, ki je bila leta 2021 objavljena v časopisu Neuroimage. V njej so bili ljudje razdeljeni v tri skupine: prva se je udeleževala treningov aerobike, druga hoje, tretja pa plesa. In izkazalo se je, da je največji napredek pri spominu, kognitivnih funkcijah in splošnem zdravju možganov dosegla prav tista skupina, ki se je ukvarjala s hojo.

V raziskavi so ljudje hojo opravljali na tek Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Zakaj je hoja tako koristna za možgane?

Strokovnjaki sklepajo, da se eden glavnih razlogov, da je hoja tako koristna, skriva v povečanem pretoku krvi v možgane. Le-ta nadgradi zaščito pred boleznimi možganov ter upadom v njihovem delovanju. Prav tako izboljša najrazličnejše funkcije, med drugim spomin in kognitivno funkcijo.
Hoja pa ima pozitiven vpliv na možgane tudi zato, ker se med njo lahko sprostimo in uživamo čas zase. V svetu, kjer smo konstantno izpostavljeni najrazličnejšim distrakcijam in stresu, ni prav nič nenavadnega, da se soočamo z živčnostjo in anksioznostjo, ki dolgoročno možganske funkcije slabšata.
Raziskave kažejo, da je sprehod najbolje odpraviti po kosilu, če pa časa za to ne najdete, predlagamo, da se zbudite pol ure prej kot navadno in ga opravite takrat. Tako boste na povsem preprost način naredili veliko tako za svoje telo, kot tudi možgane.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!