fbpx

Strategije za lajšanje tesnobe v le 5 minutah

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi se v življenju spopadamo s stresom, ki lahko povzroča občasne napade tenobe ali resne anksiozne motnje. Vaša tesnoba lahko izvira iz številnih vzrokov, vključno s stresom iz vsakdanjega življenja ali preteklih čustvenih travm. Ko stvari postane preveč globoke in zapletene, si lahko pomagamo s strategijami, ki pomagajo pomiriti telo in duha. To so najboljše strategije za učinkovito lajšanje tesnobe!

1. Priznajte svojo tesnobo

Ko začutite nelagodje, ki ga spremlja tesnoba, se zdi, da ga je najlažje ignorirati. Toda če si dovolite vzeti pet minut, da se poglobite v ta občutek in razmislite, kaj točno v vaši situaciji povzroča nelagodje in skrb, je lahko to odličen prvi korak k temu, da vse to premagate. Skozi te občutke prepoznate stvari, ki jih lahko nadzirate v sedanjem trenutku in stvari, nad katerimi nimate nadzora, ter jih enostavno odslovite.

2. Pišite dnevnik

Pisanje dnevnika je lahko zelo sproščujoče, vendar se nekaterim to zdi preveč nepomembno. Po raziskavah je znano, da je pisanje dnevnika skoraj enako učinkovito, kot obisk terapevta. Ko svoje težave napišemo ali izgovorimo, se del nas sprosti in tako lahko lažje zadihamo. Ko boste naslednjič imeli prosti čas in namesto, da bi brskali po svojem telefonu, si raje vzemite 5 minut in na hitro napišite svoje misli in občutke.

Foto: Envato

3. Imejte seznam opravil

Če vaša tesnoba ali stres izvirata iz nalog, ki jih morate storiti. Osredotočite se na eno nalogo iz seznama, ki jo lahko opravite takoj. Nastavite merilec časa na pet minut in začnite z nalogo. Morda boste presenečeni, kako dobro se boste počutili po teh petih minutah in vse bo steklo lažje, kot bi si mislili. S tem boste prevzeli nadzor nad tem, kar vas skrbi.

4. Preizkusite tehniko dihanja

Tehnika dihanja je učinkovit način za lajšanje tesnobe. Enostavna in učinkovita metoda je dihalna tehnika 4 – 3 – 4. To naredite tako: sedite pokonci ali ravno leže in položite konico jezika za zgornje sprednje zobe. Z zaprtimi usti vdihnite skozi nos in štejte do štiri. Zadržite sapo in štejte do tri. Izdihnite skozi usta in štejte do štiri. Te korake ponovite vsaj petkrat ali dokler se ne počutite mirno. Med dihanjem imejte zaprte oči, imejte ob sebi nežno sproščujočo glasbo, lahko ste tudi v naravi. Dihajte skozi trebuh in ne skozi prsa. Začutite, kako se napolnete z zrakom in poskušajte misliti samo lepe stvari. Nastavite merilec časa na 5 minut in podaljšajte, če vam je prijetno in če vam čas dopušča.

5. Olje sivke

Znano je, da lahko uporaba aromaterapije s sivko olajša tesnobo. To je torej odličen razlog, da naslednjič, ko se pojavi tesnoba, v difuzor vstavite nekaj kapljic eteričnega olja sivke, prav tako pa ga lahko dodate k mehčalcu pri pranju perila.

Foto: Christin Hume / Unsplash

6. Oglejte si smešen video

Dokazano je, da humor pomaga zmanjševati tesnobo in krepi občutke dobrega počutja. Če porabite pet minut za odmor in ogled smešnega videoposnetka ali dveh, lahko zmanjšate odziv na stres in zagotovite sproščen občutek, ki vam pomaga dvigniti razpoloženje nad tesnobo. Smeh je naravno zdravilo za vse bolezni, saj se z njim sprošča hormon sreče.

7. Poslušajte glasbo

Glasba ima vibracije, ki na telo vplivajo skoraj enako kot droga. Naslednjič, ko boste pod stresom, si nadenite slušalke, zaprite oči in preko zvoka čutite, kaj vam daje glasba, kako vam pomaga. Najbolje je, da izberete instrumentalno glasbo in ne tisto, ki je žalostna ali agresivna, saj boste tako samo še bolj napeti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!