Superhrana, ki so jo poznale že naše babice

Solata iz rdeče pese
Zadnjič posodobljeno: :

Če pozimi radi padete v rutino “špageti na 101 način” in pozabite na svežo zelenjavo, ne bodite leni, saj potrebujete le malo predpriprave, ki vsakodnevni jedilnik obogati z zdravimi čudeži, ki z malo kreativnosti tudi pozimi nudijo prijeten okus in še preveč potrebno zdravje.

Najbolje pri tem je, da lahko mirno pozabimo na “trendi” superdrago superhrano. Velikokrat namreč pozabimo, da imajo tudi zapostavljenci kot so krompir, korenček in čebula veliko ponuditi.

Zvitki iz zelja
Zvitki iz zelja

Zelje

Zdravilne lastnosti zelja so cenili že stari Rimljani, še danes pa je cenjeno pri razstrupljanju telesa in številnih dietah. Je bogat vir selena, ima ogromno vitamina C, K, U in B1, med minerali pa prevladujejo kalij, železo, magnezij, žveplo ter baker. Vsebuje tudi glukozinolate, ki slovijo po močnem protirakavem delovanju. Zelje pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez, povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem in izboljšuje spomin ter koncentracijo. Kislo zelje zanesljivo prežene še tako hudega mačka. Kdo bi si mislil, kajne?

Zvitki iz ohrovta
Zvitki iz ohrovta

Ohrovt

Ohrovt ima širok spekter zdravilnega delovanja in je prava zakladnica vitaminov in mineralov. Vsebuje namreč veliko kalcija, fosforja, magnezija, železa, kalija, betakarotena, folne kisline, joda in vitaminov C, E, B ter K. Krepi imunski sistem in uspešno preprečuje bolezni srca in ožilja. Priporočamo dušen ohrovt, izjemno aromatično prilogo, ki prijetno pogreje.

Krompirček
Krompirček

Krompir

Krompirju se veliko ljudi se izogiba, ker naj bi redil, vendar krompir v resnici ni tako “škodljiv”. 100 gramov krompirja namreč vsebuje zgolj 80 kcal. Krompir, ki se mu je potrebno izogibati je ocvrt in zmečkan, torej tisti, ki mu dodamo ogromno smetane ter masla. Ta preprosta in poceni zelenjava v bistvu premore presenetljivo veliko vitamina C in B ter minerale kot so kalij, železo in magnezij. Največ hranilnih snovi najdemo neposredno pod lupino, zato je najbolj zdrav kuhan krompir.

Solata iz čebule
Solata iz čebule

Čebula

Čeprav nas čebula lahko spravi v jok, le posezimo po njej, saj premore širok razpon zdravilnih učinkovin in je izjemna pri boji proti prehladu, kašlju, srčnim boleznim, diabetesu, osteoporozi in visokemu holesterolu. Je izjemen vir vitamina C, kalcija, magnezija, natrija, kalija in fosforja.

Rdeča pesa
Rdeča pesa

Rdeča pesa

Upamo, da se vam rdeča pesa ni zamerila zaradi babice, ki vas je ob prehladu “silila” s pesinim sokom. Imela je namreč prav, saj je pesa izjemno zdrava in predvsem dobra za kri. Prav tako vsebuje veliko vlaknin in je odlična izbira pri hujšanju. Vsebuje visoko koncentracijo železa, kalija in folne kisline. Telo oskrbuje s kisikom, pomaga pri uravnavanju visokega tlaka in preprečuje slabokrvnost, raka na črevesju ter osteoporozo. Uživanje pese v zimskem času ima poleg gurmanskega užitka tudi preventivni učinek proti prehladu. Privščite si jo torej kar na žlico!

Začinjeno korenje
Začinjeno korenje

Korenje

Korenje izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena, ki je ključen pri proizvodnji vitamina A v telesu. Ker ga drugače najdemo zgolj v hrani živalskega izvora, je korenje odličen vir vitamina A za vegetarijance. Vsebuje tudi kalij, železo, vitamin K, folno kislino in vlaknino pektin, ki zaščiti želodčno in črevesno sluznico. Redno uživanje korenja bo koristilo predvsem vaši polti, očem in lasem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Jim Carrey razloži depresijo na najboljši način, kar ste jih kdaj slišali