Alla glömmer ibland bort de olika frukterna och grönsakerna som hamnar i den ekologiska soptunnan. Bananer är dock ett undantag från detta. Många läckra rätter kan göras av mycket mogna bananer. Här är 4 söta recept på rätter gjorda av (över)mogna bananer.
Če se ti kdaj zgodi, da se znajdeš s kupom zrelih banan, jih nikar ne vrzi stran. Raje jih uporabi za pripravo okusne sladice. Nekaj idej lahko najdeš v članku.
Dessa är 4 sladki recepti za jedi iz (preveč) zrelih banan.
Pletenica z bananami in Nutello
Ingredienser
- 2 bananer
- 1 ark smördeg
- ¼ skodelice Nutelle
- 1 ägg
Förberedelse
Razvij testo ter ga namaži s čokoladnim namazom. Robove pusti nenamazane. Po sredini razporedi narezane banane. Pečico ogrej na 220 °C. Testo brez namaza in banan zareži po diagonali – zareze naj bodo razmaknjene za približno 2 centimetra. Zareze prepogni čez čokolado in banane. Premaži s stepenim jajcem in postavi v pečico za 15 minut.
Bananini ocvrtki
Ingredienser
- 2 bananer
- 1 skodelica mase za palačinke
- ½ tesked kanel
- ¾ kopp mjölk
- olja
- florsocker
Förberedelse
Z vilicami zmečkaj olupljene banane. Dodaj maso za palačinke, cimet in mleko ter dobro premešaj. V ponvi segrej olje. Z veliko žlico zajemi maso ter jo položi v vrelo olje in cvri približno 3 minute. Posuj s sladkorjem v prahu.
Bananin puding
Ingredienser
- 2 bananer
- 3 äggulor
- 1/3 kopp socker
- 3 jedilne žlice koruznega škroba
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrata
- 2 koppar mjölk
Förberedelse
V skledi dobro zmešaj banane, rumenjake, sladkor, koruzni škrob, vaniljo in mleko. Mešanico zlij v posodo ter jo na srednji temperaturi kuhaj približno 8 minut. Pusti, da se ohladi (vsaj 4 ure). Mešanico prelij v lončke, okrasi s stepeno smetano ter čez noč postavi v hladilnik.
Browniji iz banan in arašidovega masla
Ingredienser
- 2 bananer
- 1 kopp socker
- ½ skodelice masla
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrata
- ¾ skodelice moke
- ¼ kopp kakaopulver
- nypa salt
- ½ skodelice arašidovega masla
Förberedelse
Segrej pečico na 180 °C. V posodi z vilicami zmečkaj banane. Dodaj sladkor, maslo in vaniljo ter dobro premešaj. Dodaj še sol, moko in kakav ter nežno vmešaj v mešanico. Z nekaj masla namasti pekač ter ga posuj z žlico kakava v prahu. Mešanico vlij v pekač. Z žlico v mešanico dodaj kroglice arašidovega masla. Peci približno 25 minut. Ohladi, preden postrežeš.
Pripravo vseh teh sladic si lahko ogledaš tudi v priloženem videu: