fbpx

Tesla Motors se odpoveduje patentom, tako da filma »Kdo je ubil električni avto 2« ne bo

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla Motors bo z opustitvijo patentne politike skušal razelektriti patentno ozračje in preprečiti, da bi bil napredek električnih avtomobilov še naprej njihov talec. Je to začetek konca patentnih vojn? Steve Jobs se ob tej misli verjetno obrača v grobu, medtem ko Nikola Tesla pa po dolgem času spet malce bolj mirno spi.

Tesla Motors torej svoje patente za električna vozila ne bo več držal samo zase. Izvršni direktor podjetja Elon Musk je namreč poudaril, da sodbo ne bodo preganjali nikogar, ki bo njihovo tehnologijo uporabil v dobri veri. Za to drzno potezo so se odločili, ker je industrija električnih avtomobilov v krču in si trenutno reže le 1% avtomobilskega trga. Čeprav so patenti ‘sveti gral’ proizvajalcev, pa Musk meni, da je sistem postal cokla inovacij, ki zavija avtomobilske mastodonte v vato, medtem ko manjšim podjetjem reže krila, zato želi s tem presekati patentni gordijski vozel. Tesla Motors ima pred sabo skupni višji cilj, to je krčenje števila vozil na naftne derivate, in ne lastnih interesov.

PREBERITE ŠE: Tesla S deležna cabrio tretmaja

Zavoljo Tesle Motors ne bo več kislih obrazov med proizvajalci električnih vozil. 'Jesihar' se že dere: "Patenti za vse, patenti za vse!"
Zavoljo Tesle Motors ne bo več kislih obrazov med proizvajalci električnih vozil. ‘Jesihar’ se že dere: “Patenti za vse, patenti za vse!”

Nadeja si dvosmerni promet, torej vpogled v drobovje drugih, saj »Združeni smo močnejši, razdeljeni pademo.« Bojazen, da bi jih večji proizvajalci kopirali in bi si s tem skopali lasten grob, je zanje kot strah- votel, okrog ga pa nič ni. Patentna politika torej vse bolj zavzema defenzivno držo, saj sta tudi Twitter in Google kot Marilyn Monroe v filmu Sedem let skominov svetu pokazala, kaj se skriva pod ‘krilom’.

Preberite še: Arrinera hussarya – poljski superšportnik bo doživel serijsko proizvodnjo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!