fbpx

Tesla Semi: električni tovornjak prihodnosti zmore ogromno

Tesla Semi

Foto: Tesla

Elon Musk se ne ustavlja pred veliki izzivi in kakopak raziskuje vse možnosti v elektro mobilnosti. Teslin Semi - električni tovornjak - smo pričakovali dolgo in ga tudi dobili. Obljublja doseg do 800 kilometrov z enim polnjenjem. In presenetljivo ugodno ceno!

Seveda gre pri komercialnih vozilih predvsem za stroške in tu Tesla obljublja velike prihranke logističnim podjetjem. Polnjenje z elektriko je približno 2,5-krat cenejše na miljo kot polnjenje z dizelskim gorivom. Operaterji lahko v prvih treh letih lastništva prihranijo do 200.000 evrov le z gorivom. Seveda tudi z oddaljeno diagnostiko, posodobitvami programske opreme po zraku in manj gibljivimi deli za vzdrževanje, kar bo prihranilo čas vzdrževanja. In pri poslovni rabi to v prenesenem pomenu vedno pomeni prihranek denarja.

Tesla Semi bodo proizvajali v Nevadi,  proizvodno kapaciteto pa bodo povečali na 50.000 enot na letno do leta 2024. To naj bi bilo v povprečju več kot 120 vozil na dan in dovolj, da postane Tesla eden največjih proizvajalcev tovornjakov razreda 8 v Severni Ameriki.

Po Muskovih besedah, Tesla proizvaja različna električna vozila, da bi dosegla svoj glavni cilj: doseči pojav trajnostne energije v mobilnosti in konkreten prehod. Opozoril je, da je proizvodnja Tesla Semi ključnega pomena za poslanstvo podjetja. Pojasnil je, da tovornjaki razreda 8 predstavljajo le 1 % vozil v Združenih državah, vendar prispevajo 20 % emisij vozil v ZDA in 36 % emisij trdnih delcev iz vozil v ZDA. Pomeni, da so prav tovorna vozila odgovorna za večino “slabega” v cestnem prometu.

Tesla Semi ima 3-krat večjo moč povprečni dizelski tovornjaki na cesti. Ima 1000-voltni pogonski sklop, uporablja Teslin inovativni sistem toplotne črpalke in infotainment sistem. Semi v bistvu uporablja Plaidov pogonski sklop. Kar je ironija elektro mobilnosti. Opremljen je s tri motornim pogonskim sklopom, ki zagotavlja gladko vožnjo – tako pri pospeševanju kot pri zaviranju.

800 kilometrov z enim polnjenjem

Pred uradnim dogodkom je Tesla Semi za PepsiCo izvedel test 800 kilometrov dolgega potovanja z enim polnjenjem. Elon Musk se je zavezal, da bo celoten video posnetek potovanja naložil na družbene medije. V industriji namreč vlada velik skepticizem. Direktor Daimler Truck AG je namreč izjavi, da to fizikalno ni mogoče.

Še nekaj podatkov za tehnično zahtevne

Skupna teža tovornjaka in tovora lahko znaša 37 ton. Obstajale bosta dve različici. In sicer takšna z dosegom 480 kilometrov in takšna z dosegom 800 kilometrov. Od 0 do 100 km/h pospeči v 20 sekundah, kar je za tovornjak neverjetno. Poganjajo pa ga trije neodvisni motorji.

In cena?! Presenetljivo nizka, saj se vstopna cena za tovornjak začne pri 150.000 dolarjih za različico z manjšim dosegom in 180.000 dolarjev za različico z večjim dosegom.

Ta cena je v svetu prevozništva enostavno odlična, ko upoštevamo prihranke pri gorivu.

Dodatne Informacije

tesla.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.