fbpx

To je 5+ ultimatov, ki jih nikoli ne smete postaviti v razmerju in 5 tistih, ki so koristni!

Sklepajte kompromise - ne ultimate!

Foto: Nycolle Suabya na Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Ultimati so eden najpogostejših razlogov za razhode. Včasih lahko rešijo odnos, včasih pa, če ga ne postavite na pravi način, postanejo morilci zvez. Predstavljamo vam izbor ultimatov, ki so uničujoči in tistih, ki so koristni!

Zdrave ultimate bi opredelil kot neke vrste kompromise, ki jih pari sklepajo, da ohranijo zdravo in uspešno zvezo. Dokler so realni in zdravi, ne bodo ogrožali odnosa. Če pa jih boste uporabili za nadzor nad partnerjem ali pa ga boste z njimi želeli prisiliti, da naredi nekaj, česar noče, ne bodo imeli pozitivnega učinka.

Nekateri ultimati lahko izboljšajo vaš odnos

Eden najpomembnejših stebrov zdravega odnosa je medsebojno razumevanje. Če vas moti nekaj, kar počne vaš partner in mislite, da s tem škoduje vašemu odnosu, lahko to razrešite z zdravo komunikacijo in s tem dosežete kompromis. Če pa to ne uspe, jim lahko postavite ultimat, ki ga bodo zagotovo sprejeli, če vas bodo imeli iskreno radi.

Lahko pa so uničujoči

Ne glede na to, kako vas ima nekdo rad, če mu postavite nerealen in nepravičen ultimat, ne bo dosegel želenega rezultata. Nihče ne mara biti nadzorovan. To je strupeno in nezdravo. Vaš odnos se bo poškodoval do te mere, da bo nepopravljiv.

Partner, ki mu je bil dan ultimat se bo počutil ujetega in pod pritiskom, da naredi nekaj česar noče. Ne bo trajalo dolgo, ko bo spoznal, da se druga stran z njim igra in bo končal to zvezo.

Marsikdo se sploh ne zaveda, da lahko pustijo posledice na duševnem zdravju. Zaradi tega bi morali sklepati kompromise pri reševanju medsebojnih vprašanj. Kompromisi med partnerjema nikoli ne pustijo zamer.

Nihče ne mara biti nadzorovan. To je strupeno in nezdravo.

Ultimati imajo ključno vlogo pri postavljanju zdravih meja

Ko prvič poskusite vplivati na partnerja in ga spreminjati ali njegova dejanja na ta manipulativni način, bodo spoznali, da je čas, da postavite meje v vajinem odnosu. Jasne in zdrave meje so bistvenega pomena za vsak zdrav odnos.

Poleg tistih, ki si jih določite v odnosu, morate imeti tudi lastne meje, ki drugim ljudem preprečujejo, da bi z vami manipulirali.

Vzdrževanje zdravega odnosa ni nikoli lahko delo. Zato morata oba partnerja med seboj ustvariti zdrave komunikacijske linije, ki jim bodo pomagale tudi pri postavljanju zdravih meja.

5 ultimatov, ki jih nikoli ne smete postaviti v razmerju

Obstajajo toksični in nedopustljivi ultimati, ki jih nihče ne bi nikoli smel sprejeti, ne glede na to, kako zelo koga ljubi.

Tu je pet primerov stvari, ki jih od partnerja ne smete nikoli zahtevati, če ga imate radi in ga želite obdržati v svojem življenju.

1. Tvoja družina ali jaz

Ne morete zahtevati, da nekdo izbira med svojo družino in vami. Poskusite si predstavljati, kako bi se počutili, če bi se situacija obrnila. Kako bi se počutili, če bi vas ljubljena oseba prosila, da izbirate med njimi in lastno družino?

Družina je najdragocenejša stvar v življenju vsakega človeka. Ne glede na to, kako slab je vaš odnos z družino vašega partnerja, in tudi če se vam zdi, da vaš partner izbere družino namesto vas, nikoli ne smete zahtevati, da pozabijo svojo družino, da vas zadrži v življenju.

2. Izbira med prijatelji in vajinim odnosom

Ta situacija je zelo podobna prejšnji. Skupaj z družino so prijatelji eden izmed dobrih delov vašega življenja. Zakaj bi končali prijateljstvo z nekom, s katerim ste se družili celo življenje, zaradi nekoga, ki ste ga pravkar spoznali.

Ali vaš partner preživlja preveč časa s svojimi prijatelji? Ali jim posvečajo veliko več pozornosti kot oni? Vas to moti in boli? Obstaja toliko drugih (in manj škodljivih) načinov, kako lahko to rešite s svojim partnerjem. Zahteva, da partner izbere med vami in njimi, bi morala biti vaša zadnja možnost.

3. Oni ali vaši kosmatinci

Če postavite takšen ultimat ljubljeni osebi, bo ne le škodilo njenim občutkom do vas, temveč bo tudi premislila o vašem odnosu. Na koncu bodo zagotovo izbrali svoje kosmate prijatelje.

Če pa obstajajo kakršni koli zdravstveni razlogi, zakaj ne bi smeli imeti ali biti v bližini hišnih ljubljenčkov, bi morali biti odprti in se o tem iskreno pogovoriti s svojim partnerjem ter skupaj najti najboljšo rešitev.

4. Tvoja kariera ali jaz

Nepošteno je zahtevati, da se nekdo zaradi vas odreče svoji karieri. Če mislite, da vas zaradi svoje službe ali kariere zanemarjajo, se morate glede tega pogovoriti in skupaj poiskati najboljšo rešitev. Tako stvari funkcionirajo v zdravih odnosih.

5. Odpovedati se svojim vrednotam za svojo ljubljeno osebo

Vaše vrednote predstavljajo velik del vaše identitete, in če bi se jim odrekli, bi se preprosto izgubili. Nobena oseba se nikoli ne sme odreči temu, kar je. Ko vas ima nekdo rad, vas bo sprejel takšne, kot ste. Kar pomeni, da bo sprejel tudi vaša prepričanja in vrednote. Ne bodo vas poskušali spremeniti, ker so vas vzljubili ravno zaradi tiste drugačnosti, ki so jo videli v vas.

Ne pozabite, odnos se lahko prekine vsak čas, medtem ko ste sami s seboj za vedno in zato mora vaše življenje temeljiti na lastnih vrednotah. Nikoli ne dovolite, da jih kdo spremeni.

Nobena oseba se nikoli ne sme odreči temu, kar je.

5 ultimatov v razmerju, ki so dejansko zdravi

Spodnji ultimat dokazujejo, zakaj se pogosto zamenjujejo z mejami. Če vaš partner katerokoli od teh zahtev vidi kot grožnje in jih ne sprejme, potem se morate sprijazniti z dejstvom, da vas v resnici najbrž ne ljubi.

1. Ali sva ekskluzivna ali pa nisva nič

Če ima druga stran resne namene in občutke do osebe, bo to sprejela, ne da bi sploh pomislila. Če se nekdo noče zavezati samo vam in noče ekskluzivno hoditi z vami, potem to pomeni, da bi morali prenehati zapravljati svoj dragoceni čas za to osebo in iti naprej.

Samo zato, ker nekoga iskreno ljubite še ne pomeni, da je ta vaša večna oseba. Ne sprejemajte izgovorov. Če nekdo ne želi imeti resne zveze z vami, je to samo zato, ker želi imeti odprte možnosti, kar znova pomeni, da vas res ne ljubi.

2. Če se ne prenehaš pogovarjati s svojim bivšim/bivšo, sva končala

Ko vstopate v novo zvezo, morate svojo preteklost pustiti tam, kamor spada – v preteklosti. To pomeni, da se z bivšim ne smete več videvati in biti več v stikih (razen, če sta imata otroke.) Vaš partner ima vso pravico biti jezen in vas prositi, da prekinete stike s svojim bivšimi.

3. Bančnih računov ne bova delila, dokler ne bova uradno skupaj

To je povsem normalno, rešilo vas bo mnogih prihodnjih zamer in prepirov. Nikoli ne veste, kako se lahko vaša zveza konča, skupna raba bančnih računov pa lahko stvari samo zaplete, če se razidete. Dober odnos ne pomeni skupnega bančnega računa.

4. Če mi daješ razloge, da dvomim v tvojo zvestobo, te bom za vedno pustil/-a

Tu je še ena meja, ki jo morate postaviti, ker si to preprosto dolgujete. Nikoli ne dovolite, da bi kdo iz delal naredil norca. Če vam partner oddaja jasne znake, da dvomite v njegovo zvestobo, se morate o tem z njim takoj soočiti.

Ne puščajte odprti stvari. Če vam še naprej dajejo razloge, da dvomite vanje, ali če ugotovite, da so vas prevarali, jih takoj zapustite.

5. Tisti trenutek, ko me ne boš več spoštoval/-a, je trenutek, ko bom odšel/-a

Temeljev zdravega in dobrega odnosa je spoštovanje. Je jedro vsakega uspešnega odnosa, saj če ni spoštovanja, ni ljubezni. To ne velja samo za romantična razmerja.

Nikoli ne smete dovoliti, da bi se kdo do vas obnašal nespoštljivo, niti vaša ljubljena oseba, niti vaš najboljši prijatelj, niti katerakoli druga oseba v vašem življenju.

Nihče ne bi smel biti v razmerju v katerem se ne bi počutil spoštovanega in v katerem se z njim ne ravna tako, kot si zasluži, da se z njim ravna. Če menite, da vas druga oseba v odnosu z vami ravna slabo, imate vso pravico, da jim obrnete hrbet. Ta oseba se očitno ne zaveda vaše vrednosti, in če bi ostali, bi to pomenilo se je tudi sami ne zavedate.

Vedno imejte v mislih, da je vse mogoče rešiti z odprto in iskreno komunikacijo. Prava ljubezen ne rabi in ne prenaša kakršnihkoli manipulacij.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!