Jesen velja za sezono kostanja- slastnega prigrizka, ki ima tudi obilico koristi tudi za naše zdravje. Morda ste ga navajeni kupiti v hiškah, ki v tem letnem času kraijo vsako emstno jedro, vendar pa ga lahko naberete in pripravite tudi sami. Pozanimali smo se, kako lahko kostanj spečete v air ryerju oz. cvrtniku.
Ko pomislimo na jesen, se večina spomni na kostanj: hranljivo poslastico, ki si jo po navadi privoščimo ob sprehodu po mestnih ulicah. Vendar pa si kostanj lahko pripravite tudi sami: vse, kar potrebujete, je air fryer oz. cvrtnik in pa same kostanje, ki jih lahko naberete v bližnjem gozdu. Na tak način ne boste poskrbeli le za zabaven družinski izlet in peko, pač pa boste veliko naredili tudi za svoje zdravje.
Zakaj je kostanj tako koristen?
Kostanj je bogat s hranilnimi snovmi, ki imajo izjemno pozitiven vpliv na naše zdravje. Med njimi sta zelo pomembna mangan in baker: minerala, ki krepita naš imunski sistem in zmanjšujeta možnosti vnetja– kar je v hladnih jesenskih dneh zelo koristno. Prav tako vam bodo pomagale vlaknine, ki so zaslužne za to, da nemoteno deluje vaša prebava.
Dobra lastnost kostanja je tudi njegova visoka vsebnost ogljikovih hidratov, ki bodo poskrbeli, da se boste na zdrav način počutili povsem site.
Najboljši air fryer (cvrtnik na vroč zrak): odlična izbira za zdravo pripravo hrane
Kako kostanj spečemo v air fryerju?
Preden se lotite peke kostanja, poskrbite, da boste izločili morebitne črvive kostanje. Nato plodove postavite na leseno kuhinjsko desko in vanje naredite zareze. Zarežite po sredini ali v obliki križa, pri čemer bodite pozorni, da boste prerezali zunanjo lupino. Če tega ne storite, lahko kostanji namreč eksplodirajo. Nato večjo skledo napolnite z mlačno vodo in vanjo vmešajte ščepec soli. Kostanje zatem za pol ure namočite, zatem pa jih s kuhinjsko krpo osušite.
Nato se lahko peke končno lotite: kostanje položite v air fryer oz. cvrtnik, pri čemer naj bo zareza obrnjena navzgor. Cvrtnik nastavite na 180°C in pecite približno 20 minut. Vroče kostanje nato ovijte v kuhinjsko krpo, počakajte nekaj minut in postrezite. Slastni jesenski užitki so zagotovljeni.