To je novi iPhone 12: vse je jasno

Mockup: Ben Geskin

Apple bo kmalu predstavil novi iPhone 12 in tudi zato smo zbrali vse informacije, ki so na voljo, da vam jih predstavljamo že danes. To je iPhone 12 za leto 2020.

Čeprav Apple še ni razposlal vabil na uradno predstavitev – novi iPhone 12 – je zelo verjetno, da smo od nje oddaljeni le nekaj tednov. Letošnje leto je zelo posebno in to za novi iPhone 12 pomeni, da je internet poln govoric, ki obkrožajo eno najbolj cenjenih in težko pričakovanih tehnoloških premier leta. Čeprav je Apple v preteklosti znal podrobnosti zelo dobro skrivati, se zdi, da je leta 2020 vse drugače.

Glavna novost bo precej spremenjen dizajn 12. generacije, ki se vrača v preteklost. Če ste bili zaljubljeni v iPhone 4, vam bo letošnji telefon še posebno všeč, saj se na nek način vrača k “robatemu” dizajnu. Povsem jasno pa je tudi, da bo novi iPhone podpiral tehnologijo hitrega prenosa podatkov 5G.

Po drugi strani pa je še vedno veliko neznank, povezanih z novim iPhone 12. In čeprav do nas ni pricurjala enaka količina informacij, kot smo jih imeli pred izidom Samsung Galaxyja ali Google Pixla, imamo še vedno dovolj podrobnosti, da lahko sestavimo precej dobro sliko o tem, kaj točno Apple načrtuje letos. Predvsem nam je jasno, da je število novih pametnih telefonov rekordno, saj naj bi letos Apple predstavil kar štiri nove modele.

Štirje telefoni iPhone in tri velikosti zaslona

Foto: EverythingApplePro

Skoraj vsi zanesljivi viri se strinjajo glede velikosti telefonov nove generacije iPhone 12. V vseh kombinacijah dobimo namreč kar 4 različne pametne telefone. In sicer:

  • najmanjši 5,4-palčni model, manjši od letošnjega iPhone 11 Pro, ki ima diagonalo 5,8 palca,
  • 6,1-palčni model, ki je velik kot iPhone 11 in iPhone XR, le da ima podobne specifikacije kot 5,4-palčni iPhone 12,
  • 6,1-palčna naprava z boljšimi lastnostmi strojne opreme,
  • največji 6,7-palčni model Pro Max (večji od lanskega 6,5-palčnega modela).

Informacije o novih velikostih so prišle s strani analitika Ming-Chi Kuja, ki je že nekaj let uspešno napovedal velikosti novih iPhonov. Po Kuju se je tej trditvi pridružil Wall Street Journal, kmalu zatem pa se jim je pridružil še Bloomberg. Gre torej za relativno potrjeno zgodbo z več virov, ki pa še vedno lahko vsebuje kakšno presenečenje.

Novo industrijsko oblikovanje – iPhone 12

Apple je bil vedno znan po majhnih, včasih skoraj mikroskopskih premikih pri zasnovi svojih naprav. Zadnjih 6 let je bila v ospredju šola zaobljenih pravokotnikov in to vse od pametnega telefona iPhone 6, ki je izšel pred kar šestimi leti. V letu 2020 pa se iPhone vrača v staro oblikovalsko šolo po smernicah iPhone 4, iPhone 5 in dobrega starega iPhone SE.

Tako je letos poleti množica “insajderjev” poročala o tem, da je pridobila tako imenovane “makete” naprav, ki naj bi dale zelo dober vpogled v to, kaj za letošnjo 12. generacijo, iPhone 12, pripravlja Apple.

Spletni medij Bloomberg tudi trdi, da bodo imeli novi iPhoni pravokotne robove iz nerjavečega jekla, pri cenejših pa bo ta material nadomestil aluminij.

Najbolj prepričljiv je najpopularnejši tehnološki vloger MKBHD, ki v svojem vlogu pokaže zelo, zelo prepričljivo različico modela iPhone 12. Takšno, pod katero bi se podpisali prav vsi ljubitelji te blagovne znamke

OLED za iPhone 12

Če gre verjeti govoricam, so vsi letošnji modeli opremljeni z zaslonom OLED. Spomnimo se, lanska ponudba je vključevala eno napravo z LCD-zaslonom in dve z OLED, medtem ko bodo letos po poročanju Bloomberga ter The Wall Street Journala vsi modeli iPhone 12 imeli OLED-zaslon.

Vprašanje, ki ostaja, je, če se ta napoved uresniči, za kakšen zaslon gre? Za 60 Hz ali 120 Hz? Če bo Apple izdal novi iPhone z zaslonom 120 Hz, ne bodite presenečeni, če mu rečejo ‘ProMotion’. To je namreč znamka zaslona, ​​ki jo Apple uporablja za iPad Pro, ki ima to hitrejšo osvežitev zaslona že od “davnega” leta 2017.

Četrte kamere ne bo! Namesto tega prihaja LIDAR

Letošnji iPhone 12 ima modul z dvema kamerama, dražji modeli Pro pa bodo imeli trojno lečo. Če gre verjeti Bloombergu, pa tudi senzor LIDAR, ki lahko z laserjem zazna predmete. Ta tehnologija bi lahko teoretično izboljšala izkušnjo razširjene resničnosti, saj bo telefon z njeno pomočjo lahko bolje zaznal tridimenzionalno okolje.

Nič od polnilcev ali slušalk

Apple bi lahko svoje pametne telefone letos dostavil kupcem brez polnilcev in slušalk, če gre verjeti poznavalcem. Analitik Ming-Chi Kuo trdi, naj bi Apple z novim iPhone poskušal zmanjšati količino elektronskih odpadkov, saj naj bi v podjetju verjeli, da imajo vsi, ki kupijo iPhone, že stari polnilnik, kar pomeni, da novega običajno dajo v predal. Slaba stran zgodbe pa se lahko odraža v prodaji starejših modelov. Če že imate iPhone in kupite novega, starega pa želite prodati, boste morali prodati tudi polnilnik, ki bi ga načeloma uporabljali za novega, kar pa pomeni, da lahko ostanete brez polnilca.

Namesto polnilca naj bi podjetje ponudilo nov vtič, ki bo pametnemu telefonu omogočil nemoteno polnjenje iz različnih virov, kot je računalnik ali adapter, ki uporablja USB-C. Tako naj bi Apple končno osvojil standard, ki ga v zadnjih letih osvajajo vsi telefoni z Androidom.

Apple pa naj bi začel prodajati tudi novi 20-vatni hitri polnilnik, ki bo polnil telefone hitreje kot 18-vatni polnilnik, ki je bil priložen iPhonu 11 Pro, in veliko hitreje kot polnilnik z močjo 5 W, ki je prišel v škatli s šibkejšimi modeli.

Nadgradnje strojne opreme

Letošnji novi iPhone 12 bodo imeli nov procesor, ki je po navedbah Bloomberga “velika nadgradnja in posebej prilagojen za naloge umetne inteligence in razširjene resničnosti”. Zelo verjetno bo imel novi procesor A14.

Pametni telefoni bodo na razpolago kasneje kot pričakovano!

Apple je že poudaril, da bo novi iPhone zamujal nekaj tednov, Bloomberg pa trdi, da bodo najprej izšli cenejši, nato pa dražji modeli. Istočasno pa bo izdan sedaj že težko pričakovani iOS 14.

In cena?

Apple še vedno ohranja različico s 64 GB za cenejše modele, medtem ko se bodo dražji začeli pri 128 GB. Cenejši novi Iphone 12 naj bi imel 4 GB RAM-a, dražji modeli pa 6 GB. Kjub temu, da bo Apple prihranil s cenejšo embalažo ter da morda v “paketu” ne bo polnilcev, pa dvomimo, da bo cena za Iphone 12 nižja od lanske. Tako pričakujemo zelo primerljivo situacijo, kot jo imamo letos.

 

Dodatne Informacije

apple.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Xiaomi Poco X3 Pro in F3: neverjetna telefona s 120 Hz zaslonom za od 249 evrov dalje