fbpx

Toyota Land Cruiser FJ 2025: bo nenavadno zanimiv in zmogljiv mestni terenec

Toyota Land Cruiser FJ

Toyota Land Cruiser FJ
Foto: TOYOTA

Ko gre za raziskovanje brezpotij in mestnih džungl, Toyota Land Cruiser vedno pritegne pozornost. Prihaja nova zvezda na obzorju, "baby" Land Cruiser FJ, ki obljublja, da bo združil robustnost svojih predhodnikov z očarljivo kompaktnostjo. Ta prihajajoči kompaktni terenec je oblikovan za avanture, ne da bi pri tem žrtvoval legendarno vzdržljivost, ki jo pričakujemo od družine Land Cruiser.

Toyota Land Cruiser FJ je na pragu svoje predstavitve, napovedane za konec leta 2024, z načrtovanim začetkom dobav na Japonskem v pomladi 2025, sledila pa naj bi svetovna razširitev, vključno s Severno Ameriko​​. V nasprotju z nekaterimi pričakovanji ne bo zgrajen na monokok konstrukciji, temveč bo ohranil robustno šasijo s prečno lestvijo, deljeno z modelom Toyota Hilux Champ, kar zagotavlja, da bo “baby” FJ ohranil dediščino znamke in bo na voljo po dostopni ceni. Ta naj bi se gibala med 25.000 in 35.000 dolarji.

Foto: TOYOTA

Toyota Land Cruiser FJ bo črpal navdih iz koncepta Compact Cruiser EV, ki je bil prvič predstavljen leta 2021. Kljub svoji kompaktni zasnovi, bo ohranil robusten in pustolovski videz, ki ga pričakujemo od družine Land Cruiser, vključno z obilico oddaljenosti od tal, robustnimi pnevmatikami in ravno zadnjo stranico, okrašeno z nameščenim rezervnim kolesom​​.

Foto: TOYOTA

Kljub začetnim namigom o hibridnih pogonskih sklopih, so se pojavila poročila, da Toyota načrtuje opustitev hibridnih opcij v prid tradicionalnemu bencinskemu motorju. Govori se, da bo ena izmed najverjetnejših možnosti za pogon Land Cruiser FJ atmosferski 2,7-litrski štirivaljni bencinski motor 2TR-FE, ki se že uporablja v tehnično sorodnem Tajskem specifikaciji Hilux Champ, kot tudi v EU-spec in JDM-spec različicah Land Cruiser Prado (250 serija)​​. Kljub temu, obstaja možnost, da bo Toyota zunaj Japonske ponudila hibridno opcijo, kar bi glede na trenutne tržne razmere imelo smisel.

Foto: TOYOTA

Toyota Land Cruiser FJ se obeta kot vznemirljiv dodatek k že tako legendarni liniji terenskih vozil, ki združuje značilno robustnost z novo raven dostopnosti in kompaktnosti. S svojo pustolovsko dušo in dediščino, ki sega nazaj v generacije, bo ta “baby” Land Cruiser nedvomno pritegnil tako zveste privržence znamke kot nove avanturiste, željne raziskovanja. Čeprav uradne potrditve oziroma podrobnosti še niso bile razkrite, napovedi in ugibanja že vzbujajo veliko zanimanja v avtomobilskem svetu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.