fbpx

V Benetke nič več brezplačno: mesto na vodi uvaja pristojbino za enodnevne izlete

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Benetke bodo s prihodnjim letom uvedle pristojbino za enodnevne izlete. Kaj morate vedeti in koliko bo znašala, preverite v članku.

Priljubljeno mesto na vodi, Benetke, že leta opozarja na uvedbo pristojbine za popotnike, ki dnevno obiščejo mesto. Plačila bodo oproščeni tisti, ki bodo v mestu tudi prenočili, medtem ko bodo dnevnim obiskovalcem mestne oblasti začele zaračunavati manjši znesek. O tem se je razpravljalo že pred časom, a so zatem idejo odložili, sedaj pa je ponovno zaživela.

Benetke so leta 2019 prvič predstavile zamisel o pristojbini za enodnevne izletnike, vendar je bil prehod delno odložen zaradi pandemije COVID-19. Mesto je razmišljalo o uvedbi plačljivega dostopa že v 2022, preden ga je odložilo do leta 2023.

Foto: Unsplash/Damiano Bascheira

Pristojbina bo na odraslo osebo znašala 5 evrov in bo veljala za vse popotnike, starejše od 14 let, ki znamenito mesto obiščejo v sklopu enodnevnega obiska. Po poročanju gre za odločitev mestnega sveta, pristojbina pa bo poskusno uvedena med spomladanskimi prazniki in poletnimi vikendi, ko je v mestu največja gneča.

Svetnik za turizem v Benetkah Simone Venturini je novinarjem povedal, da je cilj najti “novo ravnovesje med pravicami tistih, ki živijo, študirajo ali delajo v Benetkah, in tistimi, ki obiščejo mesto.”

Foto: Unsplash/Igor Oliyarnik

Dnevni davek podpira prizadevanja za preprečitev prekomernega turizma v mestu, ki je nadvse priljubljeno med turisti. Pravzaprav je turistov pogosto več kot prebivalcev. V zadnjih nekaj letih so si Benetke prizadevale ohraniti svojo edinstvenost. Vključno z razglasitvijo vodnih poti okoli mesta za “nacionalni spomenik” in prepovedjo plovbe velikim križarkam skozi kanale.

Rezerviraj hotel v Benetkah in se izogni plačilu takse

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.