fbpx

Vadba osrečuje bolj kot denar, pravi znanost

Vadba osrečuje bolj kot denar, pravi znanost

Če bi morali izbirati med denarjem in telovadbo, bi verjetno zaradi številnih razlogov izbrali denar. No, znanost pravi, da bi se morali odločiti za vadbo, ker boste srečnejši.

Znanstvenike je zanimalo, ali vadba prinese isto stopnjo zadovoljstva kot denar. In ugotovili so, da je čas, da končno plačate članarino za vadbo, o kateri govorite že leta.

Raziskovalci so zbrali podatke o fizični aktivnosti in čustvenem počutju več milijonov Američanov – spraševali so jih namreč, kolikokrat so se v zadnjih 30 letih počutili duševno slabo zaradi stresa, depresije ali drugih duševnih težav. Poročali pa so tudi o svojih dohodkih.

Ali vadba prinese isto stopnjo zadovoljstva kot denar.
Ali vadba prinese isto stopnjo zadovoljstva kot denar.

Z zbranimi podatki so prišli do ugotovitve, da so se telesno aktivni ljudje počutili 35 dni v letu duševno slabo, neaktivni ljudje pa 18 dni več. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da se fizično aktivni ljudje počutijo enako dobro kot tisti, ki se ne ukvarjajo s športom, a zaslužijo okoli 25.000 dolarjev več na leto.

Vendar to ne pomeni, da boste srečnejši, če boste več telovadili. Ni treba vsak dan obiskovati telovadnice, da bi bili srečni, temveč je že manjša telesna aktivnost zadostna – že 17-minutna hoja ima lahko pozitiven vpliv na počutje in zdravje.

Že 17-minutna hoja ima lahko pozitiven vpliv na počutje in zdravje.
Že 17-minutna hoja ima lahko pozitiven vpliv na počutje in zdravje.

Denar sicer osrečuje ljudi, vendar če želite doseči učinek, ki ga ima šport na srečo, bi morali zaslužiti veliko več.

Dodatne Informacije

Več informacij:
thelancet.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!