bewakoof-com-official-218170-unsplash
V zraku · buzz buzz

Mnogi ljudje imajo težave pri motiviranju za telesno vadbo. Veliko bolje se namreč počutijo ob poležavanju pred televizijo in uživanju hitre hrane. Če se najdete v tem opisu, vam ponujamo rešitev.

Raziskovalci na Texas Tech University so ugotovili, da poslušanje sprostitvene glasbe pripomore k višanju meje tolerance, kar omogoča intenzivno vadbo. Tako so znanstveno podprli tezo, ki jo že zagovarja veliko število športnikov.

Za potrebe raziskave so izpeljali test variabilnosti srčnega utripa. Rezultati so pokazali, da so bili ljudje, ki so med eksperimentom poslušali glasbo, sposobni opraviti daljši intenzivni trening kot tisti, ki je niso.

V študijo je bilo vključenih 127 ljudi. Prva skupina naključno izbranih udeležencev je poslušala latinsko glasbo, medtem ko je druga eksperiment opravljala v tišini. Povprečen čas vadbe poslušalcev glasbe je bil 8 minut in 26 sekund, “tiha skupina” pa je v povprečju napor vzdržala 7 minut in 35 sekund.

Vodja raziskave dr. Waseem Shami, sicer kardiolog, meni, da bi lahko izsledki pripomogli k večji motiviranosti za vadbo, ki je ključna za zdravje. Ljudje bodo namreč odslej imeli v mislih, da poslušanje glasbe med treningom za večjo motiviranost ni le mit, ampak znanstveno podprto dejstvo.

dani-vivanco-541541-unsplash 15 znanstvenih dejstev, ki jim boste le stežka verjeli shutterstock_515700832 Kaj Slovencem pomeni največ? rakicevic-nenad-528127-unsplash Če ješ pico, boš na delovnem mestu naredil več, pravi znanost giphy (4) Apple in Google med uporabniki nista več tako cenjena, pravi nova raziskava · · · · ·