fbpx

Zaradi tega trika bo vaša vadba lažja

Mnogi ljudje imajo težave pri motiviranju za telesno vadbo. Veliko bolje se namreč počutijo ob poležavanju pred televizijo in uživanju hitre hrane. Če se najdete v tem opisu, vam ponujamo rešitev.

Raziskovalci na Texas Tech University so ugotovili, da poslušanje sprostitvene glasbe pripomore k višanju meje tolerance, kar omogoča intenzivno vadbo. Tako so znanstveno podprli tezo, ki jo že zagovarja veliko število športnikov.

S seboj v telovadnico vzamite tudi slušalke.
S seboj v telovadnico vzamite tudi slušalke.

Za potrebe raziskave so izpeljali test variabilnosti srčnega utripa. Rezultati so pokazali, da so bili ljudje, ki so med eksperimentom poslušali glasbo, sposobni opraviti daljši intenzivni trening kot tisti, ki je niso.

V študijo je bilo vključenih 127 ljudi. Prva skupina naključno izbranih udeležencev je poslušala latinsko glasbo, medtem ko je druga eksperiment opravljala v tišini. Povprečen čas vadbe poslušalcev glasbe je bil 8 minut in 26 sekund, “tiha skupina” pa je v povprečju napor vzdržala 7 minut in 35 sekund.

Naj bo vsaka vadba kar se da uspešna.
Naj bo vsaka vadba kar se da uspešna.

Vodja raziskave dr. Waseem Shami, sicer kardiolog, meni, da bi lahko izsledki pripomogli k večji motiviranosti za vadbo, ki je ključna za zdravje. Ljudje bodo namreč odslej imeli v mislih, da poslušanje glasbe med treningom za večjo motiviranost ni le mit, ampak znanstveno podprto dejstvo.

Dodatne Informacije

Več informacij:
acc.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!