fbpx

Velika noč 2022: Kdaj je velika noč 2022?

Velika noč 2022 in velikonočni ponedeljek 2022

Foto: Pixel2013 / Pixabay

Velika noč je poseben praznik. Takrat se po navadi zbere vsa družina, ki skupaj preživi kvaliteten in ljubeč čas. Najmlajši uživajo v barvanju pirhov, vi pa se lahko posvetite peki velikonočne potice in pripravi tradicionalnih slovenskih jedi. Kdaj je Velika noč v letu 2022?

Velika noč bo v letu 2022 prišla nekoliko kasneje kot v letu 2021 in sicer v nedeljo, 17. aprila. Velikonočni ponedeljek sledi dan zatem, 18. aprila, in je tudi dela prost dan. Pravoslavna velika noč pa nastopi v nedeljo, 24. aprila.

Velikonočne tradicije

Velika noč poleg božiča predstavlja najpomembnejši krščanski praznik, saj kristjani takrat praznujejo vstajenje Jezusa Kristusa. Temu primerne so tudi tradicije: v petek pred praznikom je zapovedan strogi post, to pomeni, da se na ta dan verniki smejo do sitega najesti le enkrat, pri tem pa ne smejo zaužiti mesa ali mesnih jedi. Dan pred veliko nočjo, torej v soboto, je čas za blagoslov jedi, te jedi pa se po tradiciji jedo v nedeljo po sveti maši.
Zelo stara tradicija, ki se je najbrž spominjate še iz svojih otroških dni, je tudi barvanje pirhov. Tradicionalno so bili velikonočni pirhi rdeče barve, dandanes pa jih obarvamo z najrazličnejšimi odtenki in vzorci, pri čemer lahko sodeluje vsa družina.

Pri barvanju pirhov lahko sodeluje vsa družina Foto: Anthony Shkraba / Pexels

Velikonočne jedi

Obarvana ali ne, trdo kuhana jajca predstavljajo tudi pomemben del velikonočnega zajtrka in drugih pomembnih velikonočnih obrokov. Med hrano, ki je za ta praznik zelo značilna, se uvrščajo še velikonočna šunka, hren in potica.
Prekajeno velikonočno šunko navadno skuhamo v vodi in postrežemo za nedeljski zajtrk. Pekoč velikonočni hren lahko prav tako postrežemo ob zajtrku, saj se njegov okus odlično ujema s šunko in jajci.
Potico si lahko prav tako privoščimo za zajtrk, prav tako pa nam bo šla v slast kot sladica pri kosilu in večerji. Pri nas sta najbolj priljubljeni orehova in pehtranova potica.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!