Tesla S je sama preprečila trčenje
Utrip mesta · mobilno

Pred časom so pisali, da Teslinemu avtopilotu še ni zaupati, a po ogledu tega videa boste menili drugače! Teslin model Tesla S je namreč na ameriški avtocesti v funkciji avtopilota preprečil trčenje s tovornjakom, ki je imel voznika v mrtvem kotu.

Teslin avtopilot že rešuje življenja. Kaj hitro bi se lahko situacija na ameriški avtocesti končala tragično, a k sreči je bil samodejni sistem vožnje Tesle S priseben in je zaznal grožnjo s strani ter posledično preprečil trčenje s tovornjakom. Posnetek je živ dokaz, da sistem deluje in da zagotavlja večjo varnost v cestnem prometu.

PREBERITE ŠE: LeSEE – kitajski odgovor na Teslin Model S

Varnostnoasistenčne funkcije in delno samodejna vožnja (z rokami na volanu) postaja sestavni del novih avtomobilov. Tesla S je med drugim ob prižganem smerniku sposobna tudi samostojnega prehitevanja, v primeru s posnetka pa je voznika rešila trčenja s tovornjakom. Avtopilot je ob nevarnem približanju namreč prevzel nadzor nad vozilom, zavil desno in se tako izognil bližnjemu srečanju pločevinaste vrste.

Teslin avtopilot (program Autopilot med drugim zagotavlja vožnjo znotraj voznega pasu, omogoča prostoročno menjavanje pasu, samodejno parkiranje, senzorji zaznavajo 360-stopinjsko dogajanje, voznika opozarja na različne ovire ipd.) ima namreč tudi znanje samodejnega zavijanja v sili. Istočasno na to opozori voznika, kot se je zgodilo tudi na posnetku zgoraj. Temu je na svojem Twitter profilu zaploskal tudi Teslin ”oče” Elon Musk.

Električni avtomobili LeSEE LeSEE – kitajski odgovor na Teslin Model S E-kolesa Kosynier Kosynier: motocikel ali retro e-kolo, to je tu vprašanje Jahta Mercedes-Benz Granturismo Arrow Jahta Mercedes-Benz Granturismo Arrow – navtični kabriolet (Pod)vodno plovilo Jet Capsule UFO UFO – neznani (pod)vodni predmet ·