fbpx

Vikend oddih na Pokljuki: kje prespati, kaj si ogledati in kaj dobrega pojesti

Foto: Unsplash/Jonatan Pie

Pokljuka, visoka kraška planota na vzhodnem robu neokrnjenega Triglavskega narodnega parka, je priljubljena turistična točka med ljubitelji narave in gibanja.

Pokljuko prekrivajo prostrani smrekovi gozdovi, zaradi svoje nadmorske višine (od 1.200 do 1.500 nad morjem) in svežega zraka ter številnih energetskih točk pa obisk tega gozdnega raja blagodejno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje. Pokljuka je priljubljena vse leto. V zimskem času jo obiščejo ljubitelji teka na smučeh, smučanja in sankanja, v toplejšem delu leta pa pohodniki in kolesarji.

Pokljuka je namreč odlično izhodišče za obisk visokogorja Julijskih Alp, tudi očaka Triglava. Z otroki se tako lahko sprehodite do slikovite planine Uskovnica, kjer se v kateri izmed koč okrepčate s kosilom. Pot je nadvse primerna za otroke, saj ni očitnejših vzponov, poleg tega pa traja približno 40 minut.

Za pohodništvo z otroki je nadvse primerna tudi Blejska koča na Lipanci, ki leži v osrčju dvotisočakov. Leži na 1630 m nadmorske višine, do nje pa vodi prijetna in dovolj široka pot, ki nudi veliko možnosti za počitek. V koči nudijo široko ponudbo okusne hrane, ki jo v dolini le težko dobite: enolončnice, jota, ričet, jabolčni in skutni zavitek. Tisti, ki si želijo obiskati višje ležeče vrhove, pa se lahko iz športnega centra na Pokljuki podajo do Viševnika, približno dve uri hoda oddaljene gore, z ne preveč zahtevnim vzponom.

Alpine Homestead

Ko boste po napornem dnevu hoje, polni vtisov prišli nazaj do izhodišča, si boste zaželeli, da bi se zleknili v udobno posteljo ter si spočili. V okolici tako najdete kopico čudovitih nastanitev, nam pa je padla v oči Alpine Homestead. Ponuja šest tematsko opremljenih apartmajev, vsak od njih pa pripoveduje zgodbo o tradicionalnih obrteh, ki so del kulturne dediščine na Gorjušah. Sobe so udobno in domače opremljene, ponujajo pa tudi domače specialitete in zasebni wellness. Nad izbiro bodo navdušeni tudi otroci, saj se v sklopu namestitve nahaja tudi igralnica s plezalno steno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!