Zakaj nekateri ljudje nočejo nositi zaščitnih mask? Znanstveniki menijo, da se odgovor skriva v tem

Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Braziliji, bi lahko razrešila vprašanje, zakaj se nekateri ljudje tako zelo upirajo nošenju zaščitnih mask, čeprav je to, ob higieni in vzdrževanju primerne razdalje, eno izmed treh priporočil pri preprečevanju širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Po poročanju CNBC-ja so raziskovalci iz univerze v Londrini ugotovili, da se ljudje z “antisocialnimi lastnostmi”, kot so nizka stopnja empatije, pogosto sodelovanje v tveganih situacijah, splošna brezčutnost, veliko pogosteje nočejo prilagoditi novim pravilom. Kot poudarjajo, se “asocialno” nanaša na ljudi z antisocialno osebnostno motnjo, za katere je značilno, da zanemarjajo pravice drugih in pogosto kršijo pravila. K temu spadajo še nenehno navzkrižje z družbenimi običaji, moralo in zakoni. Običajno se ta motnja pojavi že v otroštvu ali mladosti in se nadaljuje tudi v odraslosti.

“Te lastnosti vsaj deloma pojasnjujejo, zakaj se nekateri ljudje kljub povečanju števila okužb in smrtnih primerov ne držijo ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe,” pravijo avtorji brazilske študije.

Nošenje zaščitne maske je ob higieni in vzdrževanju primerne razdalje eno izmed treh priporočil pri preprečevanju širjenja okužbe z novim koronavirusom.

V raziskavo je bilo vključenih 1.500 odraslih ankentirancev skozi obdobje 15 tednov pandemije, vprašanja pa so obravnavala različne osebnostne lastnosti, kot so emaptija, impulzivnost, sovražnost, manipulacija, neodgovornost in pa seveda tudi konkretne stvari, kot je nošenje zaščitne maske.

Druga poljska študija je prišla do podobnih zaključkov, in sicer da narcisi, ljudje, ki nimajo emaptije in imajo okrepljen občutek lastne pomembnosti, pogosteje zanemarjajo varnostne smernice in nasvete ob pandemiji.

Dodatne Informacije

sciencedirect.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Se v teh dneh težko upreš sladkarijam? Teh 6 znanstvenih trikov zmanjšuje željo po sladkem