fbpx

Zakaj uporabljati VPN? Zaščitite svojo spletno zasebnost in varnost!

Zakaj uporabljati VPN?
Foto: envato elements

Zakaj uporabljati VPN? V današnji digitalni dobi sta spletna zasebnost in varnost postali glavna skrb za vse. Ker so hekerji, kibernetski kriminalci in vladni nadzor v porastu, je uporaba VPN postala nujna. V tem članku bom razložil, zakaj bi morali uporabljati VPN in prednosti, ki jih ponuja, skupaj s tem, kako deluje, da vas varuje v spletu.

Če berete ta članek, se verjetno že zavedate pomena spletne zasebnosti in varnosti. Torej zakaj uporabljati VPN? Od brskanja po spletu in družbenih medijih do spletnega bančništva in nakupovanja, skoraj vse počnemo na spletu. Vendar ima to spletno udobje svojo ceno. Tveganje kibernetskih groženj in spletnega nadzora.

VPN ali navidezno zasebno omrežje je orodje, ki lahko pomaga zaščititi vašo spletno zasebnost in varnost. V bistvu VPN ustvari varen, šifriran tunel med vašo napravo in internetom, zaradi česar kdorkoli težko prestreže ali ukrade vaše podatke. Ko se povežete z internetom prek VPN-ja, je vaš internetni promet usmerjen prek strežnika VPN namesto prek vašega ISP-ja (ponudnika internetnih storitev).

Ena od ključnih prednosti uporabe VPN je, da vam omogoča anonimno brskanje po internetu. Vaš naslov IP, ki ga lahko uporabite za sledenje vaši spletni dejavnosti, se nadomesti z naslovom IP strežnika VPN, s katerim ste povezani. Zaradi tega kdorkoli težko izsledi vašo spletno dejavnost do vas.

Druga prednost uporabe VPN je, da vam omogoča dostop do geografsko omejene vsebine. Če na primer potujete v tujino in želite dostopati do vsebine, ki je na voljo le v vaši domači državi, lahko uporabite VPN za povezavo s strežnikom v vaši domači državi in dostopate do vsebine, kot da bi bili tam.

Kako deluje VPN?

Torej, kako deluje VPN? Ko se prek omrežja VPN povežete z internetom, vaša naprava pošlje podatke strežniku VPN, ki šifrira podatke in jih pošlje naprej v internet. Ko so podatki poslani nazaj v vašo napravo, gredo najprej na strežnik VPN, ki dešifrira podatke in vam jih pošlje nazaj.

Kakšne so prednosti uporabe VPN storitve?! Velja, da so letalske karte lahko cenejše?!

  • Dostopajte do regionalno zaklenjene vsebine: Številne spletne pretočne storitve, kot so Netflix, Hulu in BBC iPlayer, imajo knjižnice vsebin, specifične za regijo. To pomeni, da vsebina, ki je na voljo v eni državi, morda ne bo na voljo v drugi. Vendar pa lahko z uporabo VPN-ja za povezavo s strežnikom v državi, kjer je vsebina na voljo, obidete regionalne omejitve in dostopate do vsebine, kot da bi bili v tej državi. To je lahko koristno za gledanje vaših najljubših TV-oddaj ali filmov, ki morda niso na voljo v vaši regiji.
  • Prihranite denar pri letalskih vozovnicah: Letalske družbe pogosto uporabljajo dinamične cene, kar pomeni, da se lahko cena vozovnice razlikuje glede na vrsto dejavnikov, kot so čas dneva, povpraševanje in vaša lokacija. Če uporabljate VPN za povezavo s strežnikom v drugi državi, lahko potencialno prihranite denar za letalske karte. To je zato, ker lahko algoritem letalskega prevoznika vašo lokacijo vidi kot državo z nižjim povpraševanjem ali nižjimi cenami in vam posledično ponudi cenejšo vozovnico.
  • Izboljšana spletna zasebnost in varnost: Ena od glavnih prednosti uporabe storitve VPN je, da šifrira vaš internetni promet, zaradi česar kdorkoli težko prestreže ali ukrade vaše podatke. To je še posebej pomembno pri uporabi javnega omrežja Wi-Fi, ki je pogosto nezaščiteno in lahko povzroči ranljivost vaših osebnih podatkov. VPN vas lahko tudi zaščiti pred kibernetskimi grožnjami, kot so napadi z zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem, tako da blokira zlonamerna spletna mesta in oglase.
  • Obidite internetno cenzuro in dostopajte do geografsko omejene vsebine: VPN vam lahko pomaga obiti internetno cenzuro in dostopati do vsebine, ki je morda blokirana v vaši državi ali regiji. Če na primer potujete v državo, kjer so določena spletna mesta ali aplikacije blokirane, lahko uporabite VPN za povezavo s strežnikom v drugi državi in dostopate do vsebine, kot da bi bili tam. To je lahko koristno tudi za dostop do vsebine, specifične za regijo, kot so storitve pretakanja.
  • Izboljšana spletna izkušnja: VPN lahko izboljša vašo spletno izkušnjo tudi na druge načine, na primer z zmanjšanjem medpomnjenja in izboljšanjem kakovosti videa pri pretakanju vsebine. Nekatere storitve VPN ponujajo tudi blokiranje oglasov in sledilnikov, kar lahko izboljša čas nalaganja strani in zmanjša porabo podatkov.
  • Anonimno brskanje: Ko uporabljate storitev VPN, je vaš naslov IP prikrit, kar spletnim mestom in oglaševalcem oteži sledenje vašim spletnim dejavnostim. To vam lahko pomaga ohraniti anonimnost in se izogniti ciljanim oglasom in vsebini.

Uporaba VPN je bistvenega pomena v današnji digitalni dobi. Lahko pomaga zaščititi vašo spletno zasebnost in varnost, vam omogoči anonimno brskanje po internetu in dostop do geografsko omejene vsebine. Če še ne uporabljate VPN, je čas, da začnete.

Izbor priljubljenih storitev VPN, ki smo jih preizkusili:

V uredništvu City Magazine smo s sodelavci preizkusili preko 10 različnih VPN storitev in izločili tiste s katerimi smo imeli pomisleke in težave. Spodnji seznam je torej prečiščeni

NordVPN – vodilini servis z največ uporabniki


NordVPN – NordVPN je ena najbolj priljubljenih storitev VPN, znana po močnem šifriranju, visokih hitrostih in obsežnem strežniškem omrežju. Ima več kot 5000 strežnikov v več kot 60 državah, kar zagotavlja odlično pokritost po vsem svetu. NordVPN ponuja funkcije, kot so dvojno šifriranje, CyberSec in stroga politika brez zapisov.

Surfshark – brez skritih stroškov


Surfshark – Surfshark je novejša storitev VPN, ki je hitro pridobila na priljubljenosti zaradi visokih hitrosti, dostopnih cen in močnih varnostnih funkcij. Ima več kot 3200 strežnikov v več kot 65 državah, kar zagotavlja odlično globalno pokritost. Surfshark ponuja funkcije, kot je CleanWeb, ki blokira oglase in sledilnike, ter strogo politiko brez zapisovanja.

CyberGhost – največja mreža – zasebnost narejena v EU


CyberGhost – CyberGhost je uporabniku prijazna storitev VPN, ki ponuja močno šifriranje, visoke hitrosti in veliko strežniško omrežje. Ima več kot 6500 strežnikov v več kot 90 državah, kar zagotavlja odlično globalno pokritost. CyberGhost ponuja funkcije, kot so samodejno prekinilo stikalo, zaščita pred uhajanjem DNS in IP ter stroga politika brez zapisovanja.

Pri izbiri storitve VPN je pomembno upoštevati dejavnike, kot so hitrost, varnost, lokacije strežnika in cene. Vsaka od zgornjih storitev VPN ima svoje edinstvene funkcije in prednosti, zato je pomembno, da raziščete in izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. V uredništvu pa smo izbrali tiste tri, ki jih vsem toplo priporočamo!

Dodatne Informacije

Članek lahko vsebuje partnerske povezave.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.