fbpx

Zimski sprehodi so smrt za depresijo in prekomerno telesno težo

Svež zrak in gibanje ter nekaj zimskega sonca (ko se pojavi) so dobri za zdravje in razpoloženje.

To so prednosti zimskih sprehodov.

1. Dvignemo se s kavča

Hoja je poceni in enostavna. Naj bosta ti dve stvari prva spodbuda, da popoldansko ležanje na kavču zamenjate za sprehod. Še boljša spodbuda, da se odločite za hojo, je dejstvo, da so znanstveniki odkrili številne prednosti, ki jih ima le 150 minut telesne aktivnosti na teden, ki je lahko zmerna ali intenzivnejša, odvisno od vaših sposobnosti. Po drugi strani pa imata sedentarni način življenja in ležanje na kavču celo vrsto negativnih posledic.

2. Izgorevanje kalorij

S hojo pri nižjih temperaturah boste porabili več kalorij, saj vaše telo intenzivneje dela, da ostane toplo. Ena študija je pokazala, da lahko čas, aktivno preživet na nizkih temperaturah, poveča porabo kalorij do 30 odstotkov.

S hojo pri nižjih temperaturah boste porabili več kalorij.

3. Ustvarjanje zdravih navad

Čeprav se lahko vadbi v fitnesu zelo hitro odrečete, je hoja dejavnost, s katero si lažje ustvarite zdrave navade, saj med hojo hkrati uživate v čudoviti naravi in svežem zraku. In ko uživate v razgledu, število korakov in porabljenih kalorij samo raste.

4. Daljše življenje

Če si vsak dan namenite 20 minut za hiter sprehod, znatno zmanjšate možnosti za prezgodnjo smrt. To je pokazala študija, opravljena na univerzi v Cambridgeu, v katero je bilo vključenih 334 tisoč odraslih Evropejcev. Zmerno povečanje telesne aktivnosti je dovolj za izboljšanje zdravja in podaljšanje življenja.

Če si vsak dan namenite 20 minut za hiter sprehod, znatno zmanjšate možnosti za prezgodnjo smrt.

5. Pomaga v boju proti depresiji

Po vsem prazničnem blišču marsikdo doživi zimsko depresijo (beri: januar) in eden od načinov, kako se spoprijeti z njo, je hoja. V primeru depresije je namreč priporočljivo, da čim več časa preživimo na prostem. Če ste med tistimi, ki po prazniki popolnoma potonejo, naj sprehodi postanejo del vašega življenja, po možnosti na čudovitih lokacijah v naravi, kar bo dodaten plus.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!