fbpx

Znaki, ki kažejo, da je vaš otrok genij

Foto: Josh Applegate/Unsplash

Mensa je največje, najstarejše in najbolj znano društvo, katerega člane odlikuje visok inteligenčni količnik. To združenje je sestavilo nekaj lastnosti, ki kažejo, da ima vaš sin ali hči IQ višji od povprečja.

Otrokove duševne sposobnosti določa predvsem kvaliteta zgodnjega otroštva, še zlasti tik po rojstvu. Skupna značilnost skoraj vseh nadarjenih otrok je, da so odraščali v vsebinsko bogatem in raznolikem okolju, kjer so imeli veliko priložnosti za učenje.

Čeprav tega marsikateri starš ne prizna, bi si najbrž večina želela, da bi bil njihov otrok malo pred drugimi. In to ni nič nenavadnega, kajti vsak starš želi svojemu otroku le najboljše. Kako pa v resnici veste, ali je otrok za svojo starost nadpovprečne inteligence? Spodaj preverite, ali vzgajate malega genija.

Otrokove duševne sposobnosti določa predvsem kvaliteta zgodnjega otroštva.
Foto:Cottonbro/Pexel

1. Ima izjemen spomin.

2. Zgodaj prestopi intelektualne mejnike.

3. Zgodaj začne bratI.

4. Ima nenavadne hobije ali zanimanja ali globoko pozna določene teme.

5. Je nestrpen do drugih otrok.

6. Se zaveda svetovnih dogodkov.

7. Si postavi visoke standarde.

8. Je uspešen v šoli.

9. Rad preživlja čas z odraslimi ali samo s sabo.

10. Rad govori.

11. Postavlja veliko vprašanj.

12. Se uči z lahkoto.

13. Ima razvit smisel za humor.

14. Je glasbeno nadarjen in motoričen.

15. Ima rad nadzor nad vsem, kar se dogaja okoli njega.

16. Si v igrah izmisli dodatna pravila.

17. Ima ekstrovertirano in introvertirano osebnost.

Foto: Pavel Danilyuk/Pexcels

Strokovnjaki so ugotovili, da se IQ pri otrocih lahko izjemno spreminja in da je nanj mogoče vplivati. Z ustrezno vzgojo in spodbujanjem lahko vplivamo na inteligenčni potencial otroka, predvsem pa mora biti motiviran in navdušen za sodelovanje. Otroku se že ob rojstvu začnejo formirati nevronske povezave, ki vplivajo na določene sposobnosti.

V tretjem letu starosti je teh dvakrat več kot pri odraslem človeku, in takrat je otrok najbolj sposoben učenja. Tako se do vstopa v šolo oblikuje že več kot tri četrtine nevronskih povezav, zato je pomembno, kako otroka vzgajate ravno v predšolskem obdobju.

Več različnega okolja bo otrok spoznal, več znanja bodo vsrkali njegovi možgani. Otrok naj odrašča v spodbudnem okolju, naj niso prepuščeni sami sebi, potrebno jim je prisluhniti, se z njimi ukvarjati. Pomembna je tudi telesna dejavnost, saj ta spodbuja umske sposobnosti. Predvsem pa bodite svojemu otroku dober zgled.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!