fbpx

10 avtomobilov z najmanj škodljivega vpliva na okolje

Najbolj ekološki avtomobili

Foto: envato

Portal Kinder Cars Index se ukvarja z razvrščanjem avtomobilov po lestvicah, za kar uporabljajo različne faktorje. Nedavno so naredili seznam avtomobilov, ki imajo najmanjši vpliv na življenjsko okolico. Po vseh pričakovanjih, je večina teh avtomobilov električnih - to so najbolj ekološki avtomobili.

Portal Kinder Cars Index rangira avtomobile z uporabo različnih faktorjev, nekateri izmed njih pa so tudi tisti, ki spremljajo vpliv avtomobilov na življenjsko okolico. Kot primer omenjenih indeksov lahko izpostavimo avtomobil Polestar 2, ki ima notranjost, nad katero so navdušeni tudi vegani. Plastični materiali so osnovani na vodi osnovi in so odporni na prah in umazanijo, material sam, pa je zelo podoben tistemu, ki se ga uporablja za izdelavo potapljaških oblek. Glede na to, da je Polestar 2 narejen brez uporabe živalskih proizvodov, je s strani PETE dobil nagrado ʺCompassionate Business Awardʺ. In kateri so življenjski okolici najbolj prijazni avtomobili?

10. Honda e

Honda e; Foto: Honda

Honda e je verjetno eden izmed najbolj zanimivih električnih avtomobilov. Za notranjost so uporabili oblazinjenje iz tkanine, kar je dokaz, da je mogoče narediti poseben avtomobil, tudi brez uporabe usnja. Nadzorna plošča je v tem primeru obdana z lesom. Digitalni zaslon združuje retro nostalgijo z modernimi časi, razlog za 10. mesto pa tiči v usnjenem volanu, ki je pri Hondi e del standardne opreme.

9. Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric; Foto: Hyundai

Avtomobilski proizvajalci se strinjajo, da je izdelava ogrevanega volanskega obroča, ki ni narejen iz usnja, zahtevna naloga. Zahtevna a ni nemogoča. Le to so ugotovili pri Hyundaiju  in Hyundaij Kona namenili volan, ki ni narejen iz usnja. A ker gre za zapleten postopek, večina avtomobilskih proizvajalcev raje ostaja pri usnju, ki ga je najlažje ogrevati.

8. Nissan Leaf

Nissan Leaf; Foto: Nissan

Nissan Leaf je v osnovi narejen iz 100% veganskih materialov, a tega ne moremo trditi za prav vse komponente avtomobila. Za primer lahko izpostavimo različne gumijaste materiale, ki vsebujejo mast, ali pa se pri proizvodnji uporablja topljena živalska mast. V nekaterih delih sveta se za proizvodnjo pnevmatik še vedno uporablja stearinska kislina, ki se pridobiva iz naravnih maščob.

7. BMW i3

BMW i3; Foto: BMW

Notranjost BMW i3 ima oblazinjenje narejeno iz tkanine, za izdelavo opcijskega volana M Performance, pa se uporablja celo volna. Preostali del notranjosti, okoli 80% je narejene iz recikliranih materialov obnovljivega izvora, med drugim tudi bambusa.

6. Mercedes-Benz EQC

Merdece-Benz EQC; Foto: Mercedes-Benz

Tudi pri znamki Mercedes-Benz se zavedajo vpliva na okolju in povečujejo uporabo okolju prijaznih materialov. Nedavno nazaj, je vodstvo Mercedesa v razgovoru s PETO dejalo, da mora biti današnji atraktivni luksuz trajen in okolju neškodljiv.

5. Opel Corsa-e

Opel Cors-e; Foto: Opel

Električna Opel Corsa-e je zasedla dobro 5. mesto na lestvici, a čeprav si veliko skupnih delov deli s Peugeot e-208, le tega sploh ni na lestvici. Razlog tiči v tem, da ima za razliko od Corse-e, električni 208 oblazinjenje iz materiala z efektom usnja, tkanine in alkantare.

4. Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3; Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3 ima sedeže narejene iz tkanine Sumba Flow in mikrofliša ArtVelours, kar ga naredi še bolj zanimivega veganom. Na žalost smo tudi v tem primeru priča usnjenemu volanu, ki omogoča ogrevanje, pri modelih ID.3, pa je usnjen volan del standardne opreme. Ravno ta ʺspodrsljajʺ ga je stal ʺmedaljeʺ.

3. Polestar 2

Polestar 2, Foto: Polestar

Težko boste našli avtomobil, ki bi imel bolj okolju prijazno notranjost, kot jo ima Polestar 2. Razvili so material WeaveTech, ki predstavljajo kvalitetno alternativo usnju. Polestar 2 je tako visoko tehnološki avtomobil, z izrednim posluhom za okolico.

2. Renault Zoe

Renault Zoe; Foto: Renault

Sedeži v Renault Zoe z opremo Iconic so narejeni iz 100% recikliranega materiala, nivo opreme GT Line, pa uporablja kombinacijo tkanine in sintetičnega usnja. Volanski obroč je v tem primeru odet v sintetično usnje. V kolikor si želite veganski avtomobil, se izogibajte zimskega paketa, ki ima usnjeni volan.

1. Renault Twizy

Renault Twizy; Foto: Renault

V osnovi res ne govorimo o standardnem avtomobilu, a ima Renault Twizy svoje prednosti, ki pripomorejo k manjšemu vplivu na okolico. V tem trenutku gre namreč za ekološko najbolj ozaveščen avtomobil, ki ga je moč kupiti. Konkurenca se mu po vsej verjetnosti hitro približala. Za zdaj, pa naj prikupni Twizy uživa na prvem mestu lestvice avtomobilov, ki imajo najmanj škodljiv vpliv na okolje.

LEAS – Lastniki električnih avtomobilov Slovenije

Si nov lastnik električnega avtomobila?! Te e mobilnost mika ali le zanima? Razmišljate o nakupu novega električnega avtomobila? Potem se pridruži FB skupini LEAS in prebiraj ter deli informacije o e-mobilnosti. Skupaj ustvarjamo največjo skupnost lastnikov elekrtičnih avtomobilov!

PRIDRUŽI SE SKUPNOSTI NA FACEBOOK

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.