11 ultimativnih razlogov, zakaj morate takoj začeti s telovadbo

Foto: Nathan Cowley / Pexels

Verjamete ali ne, med pisanjem članka sem začutila neizmerno voljo po teku. Čeprav je bilo že temačno in sem imela občutek, kakor da bo vsak trenutek pričelo deževati, sem si obula tekaške copate in začela z vadbo. Le zakaj sem se tako odločila?

Vedno imamo neskončno izgovorov, zakaj nimamo časa za vadbo. Nimamo časa. Nimamo kondicije. Kaj si bodo drugi mislili in še in še. Pa ste kdaj razmišljali na drugačen način in iskali razloge, zakaj bi v svoje življenje vključili redno vadbo. Ste se vprašali, kaj koristnega boste s tem storili za svoje zdravje, za svoje telo in dobro počutje?

Ali veste, da lahko pojeste še tisti košček, ki se vam tako smeje iz hladilnika čisto brez slabe vesti, ker ste pred tem ali zatem naredili nekaj koristnega zase.

Ni pomembno, koliko metrov boste pretekli, prehodili, še vedno boste naredili več kakor, če bi le ležali ali sedeli na kavču pred televizorjem. Se strinjate?

Poglejmo si nekaj pozitivnih učinkov, ki vam jih bo prinesla vadba.

1. Boj proti boleznim

Vadba zmanjšuje tveganje za številne bolezni, kot so rak, osteoporoza, bolezni srca in ožilja, diabetes (zdrava prehrana v kombinaciji z gibanjem zmanjša tveganje za diabetes tipa II za 58%).

2. Izgubili boste kakšen odvečen kilogram

Če hujšate, je priporočljivo, da ob tem tudi redno telovadite. Če želite imeti vitko in zdravo telo, se vadbi ne smete izogniti.

3. Videti boste bolj mladostni

Vadba ne pomaga le pri hujšanju in ohranjanju telesne teže, ampak tudi izboljša držo in da koži sijaj. Ko se srčni utrip poveča, se poveča tudi pretok krvi v koži, kar ji daje sijaj in barvo. Poleg tega del vode, ki jo vsebuje koža, izhlapi, ko se telo ohlaja, preostanek pa koža spet absorbira in vam daje hidriran videz.

Vsaka vadba šteje. Foto: Jonathan Borba / Unsplash

4. Dobro počutje

Raziskave so pokazale, da trening izboljša razpoloženje, vsaj za 3 do 4 ure po vadbi. Dokazano je tudi, da pomaga v boju proti depresiji. Številni psihologi uporabljajo telesno aktivnost kot del zdravljenja.

5. Zmanjšanje bolečin v sklepih

Pravilna vadba lahko zmanjša bolečino pri artrozi in revmatoidnem artritisu ter okrepi mišice okoli prizadetih sklepov.

6. Zmanjšanje bolečin v hrbtu

Kar 80% prebivalstva ima težave z bolečinami v hrbtu. Prej so ljudem z bolečinami v hrbtu svetovali, naj se izogibajo telesni aktivnosti. Zdaj vemo, da je v večini primerov najboljše zdravilo za boleč hrbet gibanje. Poiščite vaje, ki vam ustrezajo, in se seveda posvetujte s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom.

7. Dober spanec je eden od razlogov

Čeprav vam vadba daje energijo, vas tudi izčrpa. Sliši se nenavadno, čez dan se boste počutili bolj sveži, ponoči pa boste bolje spali. Glede na študijo so tisti, ki so do 150 minut tedensko izvajali blago do intenzivno vadbo (tj. 30 minut, 5 dni na teden), bolje spali in se čez dan počutili manj utrujene. Vadba blaži stres in tesnobo, telesu pa pomaga tudi pri uravnavanju temperature, zato spite bolj mirno. Če vadite pozno ponoči, le ta negativno vpliva na kakovost spanja.

8. Upočasni staranje

Redna vadba znatno zmanjša izgubo mišičnega in kostnega tkiva ter izboljša cirkulacijo. Zmanjšuje tudi vnetja in preprečuje pojav starostnih bolezni.

9. Dajete zgled svojim otrokom

Ko skrbite zase – in vadba je znak, da to počnete, potem ste dober zgled svojim otrokom. Če ste aktivni, bodo tudi vaši otroci.

10. Poveča se možganska produktivnost in učinkovitost

Glede na študijo , objavljeno v reviji Clinical Neurophysiology, vadba za 20 minut poveča pozornost in kognitivne sposobnosti. To povečanje koncentracije traja približno eno uro.

Zdrava prehranjevanje bo pripomoglo k boljšemu počutju. Foto: Jane D / Pexels

11. Izboljšanje odnosov

Močne socialne vezi imajo pomembne zdravstvene koristi (nižji krvni tlak, manj prehladov, nižja stopnja duševnih bolezni, samomor in alkoholizem). Nedavne raziskave so pokazale, da so ljudje, ki vadijo v družbi, bolj privlačni in prijazni.

Ste med prebiranjem začeli z vadbo? Če še ne, storite to sedaj, telo vam bo hvaležno – moje se smeji!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!