fbpx

3 načini, kako med sprehodom izvajati meditacijo

Foto: Envato

Hoja je odličen način, kako lahko brez pretirane utrujenosti poskrbimo za svoje zdravje in kondicijo. Hkrati pa nam tudi omogoča, da preživimo čas v lastni družbi, uživamo v svežem zraku in premislimo, kako bomo rešili situacije, ki nam ležijo na duši.

Za vas smo pripravili 3 vrste meditacij med sprehodom, ki bodo s pozitivo napolnili tako vaše telo kot duha.

1. Sprehod v koraku z naravo

Če imate le možnost, se na sprehod odpravite v naravo. Tudi, če ste ljubitelji mestnega vrveža, boste ugotovili, da vaši čuti potrebujejo mir, ki ga boste našli v gorah, gozdovih in na travnikih. Med hojo bodite pozorni na elemente narave: poslušajte zvoke živali, šelestenje listov in žuborenje reke. Opazujte drevesa, rastlinice in nebo. Potipajte drevesno deblo in kamenčke ter povohajte rože in mahove.

Po takem sprehodu se boste počutili sproščene, osvežene in mirne, na skrbi pa boste lahko pogledali iz drugačne perspektive. V sodobnem svetu pogosto dobimo občutek, da sreča leži v naših lastninah in statusu, pa tudi, da je vsak trenutek, ki ga ne preživimo v težnji, da bi pridobili več in več, zamujen. Narava vam bo pomagala do zavedanja, kaj je v življenju zares pomembno.

Dovolite naravi, da vas napolni z notranjim mirom Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

2. Motivacijski sprehod

Se pripravljate na pomembno predstavitev v službi ali razgovor za delo, o katerem sanjate, ali pa je pred vami pogovor s prijateljem ali družinskim članom, misel na katerega vas napolnjuje z anksioznostjo? Potem je čas, da se odpravite na motivacijski sprehod.

Med hojo si predvajajte najljubšo pesem, ki vam daje občutek moči in samozavesti. Potem se začnete v mislih pogovarjati sami s seboj na enak način kot bi se s prijateljem, ki se je znašel v podobni situaciji.

Spomnite se na vaše pozitivne lastnosti, dosežke in si s pomočjo afirmacij predstavljajte, da vam dogodek, na katerega se pripravljate, uspe točno tako, kot ste si zamislili. Povejte si, da ste pomembni in da si uspeh zaslužite oz. da si zaslužite, da bližnja oseba posluša in ceni vaše mnenje.
Če je naša samozavest nizka, se velikokrat prikrajšamo za stvari, ki smo jih popolnoma sposobni doseči, ali pa dopustimo ljudem, da izkoriščajo našo prijaznost. Ne dovolite si tega.

Zavrtite si najljubšo pesem, ki vam daje občutek moči Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

3. Sprehod hvaležnosti

Psihologi poudarjajo, da je hvaležnost ključna za dobro mentalno zdravje. Če se redno spomnite na stvari in ljudi, za katere ste lahko srečni, da jih imate, bo vaše razpoloženje boljše, nivo stresa nižji, bolje pa boste tudi spali.

Med hojo pri sebi navedite 5 stvari, za katere ste hvaležni v svojem življenju, 5 stvari, za katere ste hvaležni pri svojem partnerju ali prijateljih in 5 stvari, ki vas osrečujejo pri vašem delu. Naštejte tudi 5 stvari, ki vas osrečujejo pri vas samih in 5 uspehov, na katere ste lahko ponosni.

Velikokrat v primerjanju z drugimi pozabimo na to, kako hvaležni smo lahko za življenje, ki ga imamo. Tudi, če ste se znašli v neželeni situaciji, se lahko razveselite svojega zdravja, moči, s katero ste do sedaj premagali ogromno preizkušenj, možnosti, da živite v svetu, ki vam ponuja toliko lepega in čudovitih trenutkov, ki vas čakajo v prihodnosti.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.