fbpx

4 znaki, ki potrjujejo, da ste v dobri fizični kondiciji

Foto: Nathan Cowley/Pexels

Gibanje in dobra fizična kondicija nista luksuz, ampak osnovna človeška potreba. Človeško telo je ustvarjeno za gibanje. Pri ugotavljanju v kako dobri fizični kondiciji ste, so vam lahko v pomoč 4 znaki.

Če brez težav naredite te vaje, lahko trdite, da ste v dobri fizični kondiciji

1. 20 izpadnih korakov

Če lahko naredite 20 pravilnih izpadnih korakov, ne da bi pri tem izgubili ravnotežje, ste v dobri formi. Izpadni korak je odlična vaja za krepitev in izgradnjo mišic nog in zadnjice. Če se želite dodatno izzvati, v vajo vključite bočne izpadne korake, za dodatno obremenitev pa v rokah držite uteži.

via GIPHY

2.Imate nizek srčni utrip

Če ste redno telesno aktivni, vaše srce med vadbo bije hitreje. Nizek srčni utrip med počitkom pa je običajno znak, da ste v dobri formi. Normalni razpon srčnega utripa je med 50 in 100 na minuto, srčni utrip večine ljudi v mirovanju pa je med 60 in 80 na minuto. Medtem, ko je nenavadno nizek srčni utrip pri nedejavni osebi lahko jasen znak slabega srčnega stanja, je pri večini športnikov to znak, da so v dobri formi. Stopnjo telesne pripravljenosti lahko izmerite tako, da preverite, koliko časa potrebuje vaše srce, da se povrne na normalno frekvenco od trenutka, ko ste končali z vadbo. Bolj kot ste telesno pripravljeni, hitreje boste okrevali.

3. Dobro spite

Dober spanec je pokazatelj, ali ste v formi ali ne. Raziskave so pokazale, da lahko vadba okrepi cirkadiani ritem in pomaga vsem, ki se borijo z nespečnostjo. Če imate težave s kakovostjo spanja in niste redno aktivni, poskusite v svojo dnevno rutino vključiti nekaj zmernih aktivnosti, kot je hitra hoja. Če ste v formi, boste zagotovo dobro spali.

4. Z lahkoto dosežete prste na nogah

Če želite preizkusiti svojo telesno pripravljenost, se poskusite dotakniti prstov na nogah. Če so vaše mišice res napete in vam te vaje ne gre, je čas, da se razgibate in poiščete prvi joga studio.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.