fbpx

5 načinov, kako se po obdobju žalosti postaviti nazaj na noge

Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

V življenju pridejo dnevi, ko se srečamo z občutki, ki so daleč od prijetnih. Zdi se nam, da se, ne glede na to, kako močno se trudimo, vedno znova srečamo z neuspehi, bolečinami in brezupom. Takrat se je težko pobrati in se zavestno odločiti, da bomo vztrajali, pa tudi verjeti, da bomo še kdaj občutili srečo. Vendar pa si morate zapomniti, da za vsakim dežjem posije sonce in da nobena žalost ni tako močna, da bi lahko trajala večno. Za vas smo pripravili 5 načinov, ko se po težkih trenutkih postaviti nazaj na noge.

1. Osredotočite se na pozitivne plati življenja

V trenutkih brezupa se vam lahko zazdi, da na svetu ni ničesar več, kar bi vas veselilo. Pa je to daleč od resnice. Ne primerjajte se z drugimi, ampak v lastnem življenju poiščite stvari, za katere ste lahko hvaležni in ki vam kljub žalosti na ustnice prikličejo nasmeh– ne glede na to, kako majhne se zdijo. To je lahko dejstvo, da ste zdravi, da je pred vami še veliko nepozabnih trenutkov, da imate nekoga, na kogar se lahko zanesete, da je temnih, hladnih dni končno konec itd.
Predlagamo, da ustvarite seznam in ga postavite na vidno mesto– tako boste svoj dan pričeli z žarkom pozitive.

Naredite seznam stvari, za katere ste v življenju hvaležni Foto: Kevin Malik / Pexels

2. Lotite se hobijev, ki vas osrečujejo

Ko občutimo neizmerno žalost, nas velikokrat mika, da bi ostali v postelji. Vendar pa bomo na tak način naredili negativna čustva še močnejša, poleg tega pa se bomo srečali tudi z občutkom neproduktivnosti. Zato svetujemo, da- ne glede na to, kako težko je- vstanete in se lotite nečesa, kar vas osrečuje.
Začnite z majhnimi koraki: lahko se odpravite na kratek sprehod, se lotite ustvarjanja ali nizko intenzivne vadbe itd. Zagotavljamo vam, da se boste po aktivnosti počutili vsaj malenkost bolje.

3. Zavestno sklenite, da se boste imeli radi

Ljubezen do samega sebe ni nekaj, do česar bi prišli najbolj enostavno, sploh če smo se znašli v bolečem obdobju. Pa vendar je veliko že, da naredite prvi korak, torej se zavestno odločite, da se boste poskušali imeti čimbolj radi.
Prav v najtežjih trenutkih je pomembno, da smo do sebe nežni in ljubeči: da si dovolimo čas za počitek, hkrati pa sklenemo, da se bomo potrudili, da sami sebi podarimo le najboljše.

Zavestno se odločite za ljubezen Foto: Ksenia Chernaya / Pexels

4. Časa ne namenjajte starim zameram

V žalostnih trenutkih se je še prelahko v spominu vračati na vse slabe stvari, ki smo jih doživeli s strani tistih, ki smo jih imeli tako radi. Seveda boste na tak način svojo bolečino še povečali, pa tudi zdelo se vam bo, da nima nobenega smisla, da znova zaupate.
Zato se potrudite, da svojega dragocenega časa ne boste zapravljali za stare zamere. Da, nikakor ni bilo pravično, da so vas ljudje prizadeli, pa vendar to ne pomeni, da vaša prihodnost ne more biti svetla in da ne boste spoznali nove ljubezni in prijateljev, ki vas bodo znali ceniti. S tem, da s seboj nosite stare bolečine, boste škodovali le sebi.

5. Naredite načrt

Ko ste se zavestno odločili, da boste v življenju poskusili znova, predlagamo, da naredite načrt. Spomnite se, kaj so vaši cilji in jasno določite, kako boste do njih prišli. Tukaj pazite, da ne boste izbirali ambicij, ki so za vas v tem trenutku zelo oddaljene: namesto tega naj so vaše želje realistične, saj jih boste tako hitro dosegli in pridobili samozavest.
Pomagalo vam bo tudi, da si zadate nekaj povsem enostavnih ciljev: npr. jutranji sprehod, kuhanje kosila itd. Ko jih boste opravili, boste namreč dobili več motivacije in zagona za življenje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!