6 razlogov, zakaj rabimo prave prijatelje

Prijateljstva imajo močan vpliv na našo srečo. Dobri prijatelji sproščajo stres, zagotavljajo sproščenost in veselje, preprečujejo osamljenost in izolacijo ter celo krepijo naše zdravje. To so razlogi zakaj rabimo prave prijatelje!

Prijatelji so še kako pomembni. Pravzaprav tako pomembni, da so raziskave dokazale, da lahko prijateljstvo podaljša pričakovano življenjsko dobo, zmanjša možnosti za bolezni srca, nas sprosti in napolni s hormonom sreče zaradi katerega se počutimo dobro. Zato bi lahko rekli, da nam prijateljstva pomagajo živeti in preživeti. Poglejmo zato nekaj razlogov, zakaj je dobro imeti prijatelje.

1. Prijatelji zmanjšajo stres

Bližina prijatelja lahko zmanjša stresni hormon, kortizol. Smeh, pogovor, deljenje svojih izkušenj in aktivnosti s prijatelji, ti lahko pomagajo krepiti imunski sistem, saj se s tem zmanjša samoizolacija in samota, ki lahko vodi k razvoju depresije.

Foto: Helena Lopes / Unsplash

2. Prijateljstvo lahko pomaga najti namen in smisel

Dober prijatelj vam lahko resnično pomaga postati najboljša različica sebe. Pravi prijatelj vas bo sprejel takšnega kot ste, brez obsojanja in predsodkov. Če je pravi prijatelj, vas bo spodbujal, da se spoprimete z življenjskimi izzivi in ​​postanete boljši človek, tudi kadar se vam zdi, da si tega ne želite.

3. Prijateljstvo daje občutek pripadnosti in dviguje samozavest

Tako kot v romantičnem razmerju vam tudi pravi prijatelj lahko da občutek pripadnosti. Ta vam lahko poveča samozavest v tistih življenjskih trenutkih, ko se počutite negotove. Ko vam je do nekoga mar in čutite njegovo pripadnost, lahko zaradi tega prevzamete odgovornost, ponudite sočutje ter čustveno podporo in s tem postanete močnejši in boljši človek.

4. Prijatelji vam pomagajo, da se počutite manj izolirane

Prijatelji lahko zmanjšajo občutek osamljenosti. Tu ni pomembno število prijateljev, temveč kakovosten odnos z njimi. Gre za tiste, ob katerih smo lahko to kar smo in si zaupamo različne skrivnosti.

Foto: Anthony Tran / Unsplash

5. Prijatelji vas podpirajo v zahtevnih časih

Vsi se kdaj pa kdaj znajdemo težavah. Prav zato v takšnih časih potrebujemo prijatelja, ki nas bo podpiral, pomagal preživeti travmatične trenutke in nas bodril s pozitivnimi besedami.

6. Spodbujajo nas k zdravemu načinu življenja

Dober prijatelj vas bo podpiral, če se boste trudili živeti bolj zdravo in bo tudi poskrbel, da boste izpolnili svoje cilje. Z njimi boste stopili iz svoje cone udobja ter morda uspeli preskočiti ovire, ki se jih bojite.

Foto: Gustavo Fring / Pexels

Prijateljstvo je pomembno in zanj si je potrebno vzeti čas. Zagotovo pa prava oseba ne bi bila naš prijatelj, če že na začetku ne bi imeli skupnih interesov. Morda gre le za klepet ob kavi, igranje košarke, izlet v gore, potovanja v tujino, kvačkanje ali kuhanje najboljše sladice, pač nekaj, kar nas povezuje. Predvsem pa se je potrebno osredotočiti na kvaliteten odnos z osebo, tako v partnerstvu in prijateljstvu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kaj se lahko ženske naučimo od moških?