fbpx

6 znakov, da bivši manipulira z vami

Nadzorovanje bivšega partnerja

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Razhod s partnerjem je lahko težak, še večji izziv pa je, ko bivši manipulira z vami. Težko je prepoznati, kdaj nekdo poskuša manipulirati ali dominirati v vašem življenju, zlasti ko gre za čustva in odnose. V prispevku vam razkrivamo znake, da bivši še vedno manipulira z vami in kako se s to situacijo spoprijeti.

Manipuliranje bivšega partnerja je težko prepoznati. Če opazite katerega od teh znakov, ki kažejo, da bivši manipulira z vami, je pomembno, da ukrepate in postavite jasne meje. Ne pozabite, da imate pravico živeti svoje življenje, ne da bi kdo drug skušal prevladovati ali manipulirati z vami. Poiščite pomoč prijateljev, družine ali strokovnjaka, če potrebujete podporo pri ravnanju z nadzorovanim bivšim.

1. Pogosto vas preverja

Če vas bivši nenehno kliče ali vam pošilja sporočila, sprašuje, kje ste in kaj počnete, je to morda znak, da vas poskuša nadzorovati. Morda poskušajo spremljati vsak vaš korak, da bi se prepričali, da ne greste naprej ali se srečate s kom drugim. Če se to vedenje nadaljuje tudi potem, ko ste postavili meje, je pomembno, da se zavedate, da ni zdravo ali normalno.

2. Uporablja krivdo, da se počutite slabo

Bivša oseba, ki ima nadzor, lahko uporabi krivdo kot način, da se počutite slabo, ker nadaljujete s svojim življenjem. Zaradi njih se lahko počutite, kot da jim nekaj dolgujete, ali da ste sebični, ko poskušate iti naprej. Če se nenehno opravičujete ali se počutite krive za stvari, ki niso vaša krivda, je to rdeča zastava.

via GIPHY

3. Poskuša vas narediti ljubosumne

Drug način, na katerega vas bivši poskuša nadzorovati, je, da vas namerno spravlja v ljubosumje. Lahko govori o drugih ljudeh, s katerimi se videva, ali vam poskušajo dati občutek, da nekaj zamujate. To vedenje je strupeno in lahko škoduje vašemu duševnemu zdravju.

via GIPHY

4. Ne spoštuje vaših meja

Če vaš bivši še naprej premika vaše meje, tudi potem ko ste jih jasno povedali, je to znak, da vas ne spoštuje kot posameznika. Ne glede na to, ali se pojavi nepovabljen ali vam ne daje prostora, ko ga potrebujete, je pomembno, da ostanete trdni in okrepite svoje meje.

5. Poskuša vas izolirati od prijateljev in družine

Bivša oseba, ki ima nadzor, vas lahko poskuša izolirati od vašega sistema podpore tako, da vas odvrača od videvanja prijateljev ali družinskih članov. Morda vas poskušajo prepričati, da so edina oseba, ki vas resnično razume, in da so vsi drugi proti vam. To vedenje je velika rdeča zastava, zato je pomembno, da ga prepoznate in poiščete pomoč.

6. Se vtika v vaše življenje

Če vaš bivši noče nadaljevati svojega življenja in se še naprej vtika v vaše življenje, je to znak, da ne spoštuje vaših meja ali vaše pravice, da greste naprej. Pomembno je, da jasno poveste, da vas odnos z njimi ne zanima več, in po potrebi prekinete stike.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.