fbpx

9 preprostih korakov, kako premagati strah pred letenjem

Foto: envato

Vsakdo izmed nas pozna koga, ki se poleta z letalom boji bolj kot vsega drugega na tem svetu. Čeprav je letalskih nesreč v primerjavi z avtomobilskimi, kot ga tolažijo prijatelji, neprimerljivo manj, pa teh posameznikov nič na svetu ne more prepričati, da bi bili na svojem letalskem sedežu sproščeni. Strokovnjaki so prepričani, da je mogoče to z nekaj preprostimi koraki spremeniti.

»Ko ljudje želijo nasloviti svoj strah pred letenjem, se pogosto zavedajo, da je letalo ena bolj varnih oblik transporta. Tudi razumsko jim je to povsem jasno. Njihovo telo pa je na polete že razvilo posamezen odziv, tako letala povezujejo s tesnobo in anksioznostjo,« je prepričana klinična psihologinja Rebecca Hoffenberg.

Preverite teh devet korakov, ki vam pri soočanju s strahom pred letenjem, lahko pridejo še kako prav.

Skrivnostna turbulenca

Številne je strah turbulence, ko letalo iz »neznanega« razloga začne poskakovati sem ter tja. Priznajmo, vsakega izmed nas stisne, ko se sredi poleta prižge lučka za varnostni pas, a prav z razumevanjem tega pojava, bo polet bolj znosen. Turbulenca ni nič drugega kot nenaden vetrovni tok, zaradi katerega letala nekoliko zanihajo. Kot bi se z avtomobilom vozili po cesti polni bankin ali bi jadrali v razburkanem morju. So pa letala prav posebej zasnovana, da se odzovejo na turbulenco.

Foto: Unsplash/Yousef Alfuhigi

Varnostni  dodatki v letalu

»Letala so mistični – čeprav običajni – stroji. Spuščajo nenavadne zvoke in zagotavljajo edinstvene občutke. So zapleteni. Zaradi tega jih ljudje težje razumejo in se izobrazijo o njihovem delovanju,” je v pogovoru za Travel and Leisure razložil pilot Korry Franke. Morda pa vam bo prav to olajšalo naslednji polet. Če boste razumeli, kako letala delujejo in kakšne varnostne mehanizme so razvila, bo morda tudi strah manjši.

Letalske nesreče

Ne priporočamo, da si pred naslednjim poletom ogledate posnetke nekaterih letalskih nesreč, a strokovnjaki so prepričani, da vam lahko prav to pomaga pri naslednjem poletu. Obstajajo posebne oddaje, ki svoje gledalce izobrazijo o razlogih posameznih nesreč in obenem pojasnijo, kako se je vse odtlej tehnologija izboljšala in razvila.

Foto: Unsplash/Ashim D Silva

Pogovorite se s stevardeso

Stevardese so vedno tam za vas. “Mi smo vaš najboljši zagovornik. Ves čas vas opazujemo in preverjemo, kako se počutite,” je TAL izdala Jennifer Jaki Johnson, stevardesa in ustanoviteljica potovalne wellness znamke Jetsetter Chic. Kabinsko osebje je usposobljeno za najrazličnejše zdravstvene incidente, ki se lahko zgodijo na letalu, pa tudi ravnanje v primeru nesreč. V ta namen imajo enkrat na leto tudi urjenja, kjer svoje znanje še dodatno utrdijo.

Naučite se letenja

Ta je morda skrajna možnost, pa vendar predstavlja rešitev za nekatere. »Resnično verjamem, da se ljudje na splošno ne bojijo letenja; bojijo se tistega, česar ne poznajo, ali pa se bojijo, da bi ostali brez nadzora,« pravi Franke. Z lekcijo letenja boste že na simulatorju izboljšali svojo samozavest za naslednji polet, saj boste bolje razumeli, kako letalo deluje.

Foto: Unsplash/Ben Neale

Izberite sedež

Če imate občutek, da na letalu nimate nadzora nad ničimer, se potrudite, da lahko ob nakupu letalske karte ali ob check-in postopku izberete svoj sedež. Če se na letalu ne počutite dobro, morda raje izberite sedež, ki se ne nahaja ob oknu ali pa takšnega, z dodatnim prostorom za noge.

Obiščite terapevta

Če vas strah  pred letenjem resnično paralizira, je verjetno najbolje, da poiščete strokovno pomoč. »Strokovnjaki za duševno zdravje lahko posameznikom pomagajo premagati strah pred letenjem z uporabo kognitivno-vedenjske terapije ter preprečevanjem izpostavljenosti in odziva,« pravi dr. Rachel Kutner, klinična psihologinja. V skrajnem primeru vam bodo zdravniki predpisali celo zdravila proti anksioznosti. Še ena alternativa je hipnoza, ki vam skozi programiranje uma morda pomaga pri naslednjem letu.

Foto: Unsplash/Simon Maage

Najdite pravo distrakcijo

Morda je rešitev v tem, da najdete nekaj, kar vas bo zamotilo pred neprijetnimi občutki, ki jih imate o letenju. Preprost nasvet, ko nastopi turbulenca: Vklopite tisto stran možganov, katero običajno zapostavljate. Če ste desničar, vzemite svinčnik in pisalo ter začnite pisati z levo roko, kar vas bo za nekaj časa zamotilo.

Vkrcajte se na letalo

Najboljši način za preprečevanje strahu je ta, da se soočite s svojimi strahovi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!