fbpx

AILO – ko se pametni telefon spremeni v letališkega vodiča, ki je tudi slovenskih korenin

Če veliko potujete, ste se gotovo kdaj že izgubili na letališču. Razen izgubljene prtljage verjetno ni hujšega, ko da se ta spremeni v labirint, po zvočniku pa že slišite zadnji poziv za vkrcanje. Rešitev? AILO, plod tudi slovenskega znanja, ''notranji'' GPS, ki uporablja wi-fi, bluetooth, giroskop in druge vire, da vas prek iOS ali Google Zemljevida oskrbi z natančno lokacijo, usmeritvijo, oceno časa do prihoda na vkrcališče in zanimivostmi (kiosk, WC, ipd.).

AILO (Airport Indoor Location), plod slovenske-portugalske neprofitne fundacije AILO (Marjan Lopuh, Ana Afonso, Nuno Pereira) je letališki vodič, ki vas usmerja do vkrcališča in oskrbi še z drugimi koristnimi informaciji. Od vas zahteva le eno, da mu prek aplikacije na pametnem telefonu izdate številko vrat (”gate”). Od tu dalje se le še pustite voditi.


Resda zaradi dolgotrajnega protokola velikokrat pridemo na letališča dovolj zgodaj (posebej ko imamo rezervacijo prek agencije), vendar pa predvsem tisti, ki veliko letijo poslovno, prevečkrat bijejo bitko s časom ko prestopajo in tako lovijo lete za rep. Tedaj šteje vsaka minuta (in vemo, da je v poslovnem svetu čas denar) in AILO poskrbi, da nobena ni izgubljena. Že tako je življenje dovolj stresno, zakaj bi morala sol na rane potresati še gromozanska, ”neberljiva” letališča, kjer ovira niso le preslabe oznake ampak tudi množica ljudi. Seveda nam vse lepo piše na karti in tablah na potniških terminalih, vendar pa je tovrstna letališka latovščina premalo.

PREBERITE ŠE: Seznam letalskih prevoznikov, ki za svoj denar ponujajo največ

Tudi vas kdaj te oznake bolj zmedejo kot pa podučijo?
Tudi vas kdaj te oznake bolj zmedejo kot pa podučijo?

AILO temelji na GPS pozicioniranju, vendar pa vemo, da GPS podobno kot vampirji ne more prestopiti praga hiše, razen če ni povabljen in lahko torej poda le približno oceno lokacija. Kar pa v našem primeru ne zadošča. Nekaj metrov gor ali dol je lahko ključnih. Sistem AILO, da bo zaživel, zato potrebuje natančne podatke o strukturi letališč (ki bodo v primeru sodelovanja prejela certifikat), da vas bo lahko kar najbolje ”opremil”. Za projekt fundacija AILO od 13. novembra zbira sredstva na platformi Indiegogo.

AILO bi na letelišču v Dubaju prišpel še kako prav.
AILO bi na letelišču v Dubaju prišpel še kako prav.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.indiegogo.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.