fbpx

Ali je mrzla prha dobra za vaše telo?

Foto: envato

Zakaj bi morali vsako jutro poskusiti mrzlo prho? Morda je prvi trenutek mrzla prha nekoliko neprijetna, a ima številne pozitivne učinke.

Številne raziskave kažejo, da ima lahko mrzla prha številne koristi za vaše fizično in duševno zdravje.

Krioterapija z mrzlo vodo je terapevtska metoda, pri kateri se uporablja led ali hladna voda za zmanjšanje vnetja, lajšanje bolečine in pospeševanje procesa okrevanja. Gre za obliko lokalne krioterapije, ki se običajno uporablja za zdravljenje poškodb mišic, sklepov, kit in vezi.

Postopek običajno vključuje potopitev poškodovanega telesnega dela v hladno vodo ali uporabo ledu za hlajenje poškodovanega območja.

Hlajenje zmanjša oteklino in vnetje, saj zmanjšuje pretok krvi na poškodovano območje. Poleg tega lahko hlajenje zmanjša bolečino, saj lahko zmanjša aktivnost živčnih končičev v poškodovanih tkivih. Na primer, ko si zvijete gleženj in nanesete ledeni obkladek, da ohladite vneto območje, uporabljate obliko hladne terapije.

Koristi hladnega tuširanja. Foto: Pexels / Pixabay

Mrzla prha ima lahko več koristi za zdravje

1. Poveča prekrvavitev

Hladna voda lahko poveča prekrvavitev, saj kožne kapilare zožijo, da bi ohranile toploto v telesu, nato pa se razširijo, ko se telo ogreje. To lahko izboljša cirkulacijo krvi in pomaga pri dostavi hranil in kisika v telesne celice.

2. Zmanjša vnetje

Hladna voda lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu. To lahko pomaga pri zmanjšanju bolečin, ki jih povzročajo bolezni, kot so artritis, revmatizem in fibromialgija.

3. Izboljša imunski sistem

Hladna voda lahko izboljša imunski sistem, saj povečuje število belih krvnih celic, ki so pomembne pri boju proti boleznim.

Izkoristite prednosti hladnega tuširanja. Foto: Yaroslav Shuraev / Pexels

4. Izboljša razpoloženje

Hladna voda lahko izboljša razpoloženje in zmanjša stres. Zmanjša raven kortizola, hormona stresa. Ko se izpostavljamo hladni vodi, se telo odzove s povečano proizvodnjo endorfinov, ki delujejo kot naravni analgetiki in zmanjšujejo občutek tesnobe.

5. Poveča budnost in izboljša koncentracijo

Ko se izpostavljamo hladni vodi, se telo odzove s povečanim krvnim obtokom v možganih, kar lahko izboljša kognitivno funkcijo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.