fbpx
BMW XM; Foto: press.bmwgroup.com

BMW XM: M kakršnega še nismo videli

Zadnjič posodobljeno: :

Leta 1978 je debitiral prvi BMW M model, legendarni BMW M1. Hkrati je bil to tudi prvi avtomobil znamke BMW, ki je imel sredinsko nameščen motor. Več kot 40 let kasneje, je luč sveta ugledal šele drugi M model (brez številke) in sicer konceptni BMW XM.

Čeprav sta si konceptni BMW XM in legendarni BMW M1 v sorodu, si ne moreta biti bolj različna. Konceptni XM se vozi precej višje nad tlemi, poganja pa ga V8-valjni priključni hibrid, ki ima kar 750 konjskih moči in 1.000 Nm navora. Produkcijska različica bo debitirala že v letu 2022, s polno baterijo, pa bo zgolj z električno energijo prevozila skoraj 50 kilometrov dolgo pot. BMW v tem trenutku žal ne navaja kaj več tehničnih podatkov, lahko pa si predstavljamo, da se bo pospeševanje od 0 do 100 km/h odvijalo presneto hitro, zagotovo pa v manj kot 4 sekundah.

BMW XM; Foto: press.bmwgroup.com

Koncept oblikovno težko primerjamo s katerim modelom BMW, ki smo jim bili priča do zdaj. Na novincu ne moremo spregledati ogromnih ʺledvičkʺ, ki nam postajajo vedno bolj všeč. Le te so med največjimi, ki smo jih kadar koli videli pri znamki BMW. Velika 23-palčna platišča s 14 naperami, so prav tako ena izmed največjih, ki smo jih zasledili na konceptnih modelih BMW. Zadek poudarjajo impresivne luči LED, ki se zaključujejo šele na zadnjih blatnikih koncepta. Na zadnjem steklu je v kotih moč opaziti logotip BMW, ki nas spominja na oznake, ki jih je nosil BMW M1.

BMW XM; Foto: press.bmwgroup.com

Notranjost BMW XM je nenavadna ravno toliko, kot nenavadna njegova zunanjost. Voznikov del združuje retro rjavo oblazinjenje z vstavki iz bakra in vstavki iz ogljikovih vlaken. Velik ukrivljen monitor se lahko pohvali z najnovejšim sistemom iDrive8. Sedežna vrsta za voznikom cilja na udobje in ima dovolj prostora za dva potnika, ki se izgubita v udobja zeleno-modrega žameta. Notranjo osvetlitev LED opazimo tudi na stropu, zaradi česar deluje notranjost še bolj futuristična. BMW XM je v tem trenutku zgolj koncept, njegovo produkcijsko različico pa si lahko obetamo kaj kmalu. Pričakujemo lahko več tehničnih specifikacij, predvsem pa pričakujemo ceno, ki se bo zagovor gibala nad 150.000 evri.

Dodatne Informacije

bmw.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!