1280px-Cheetah_(Acinonyx_jubatus)_in_Maasai_Mara_2012-08A-wikimedia
Utrip mesta · destinacija

Afrika: skrivnostna celina, v kateri se srečajo tropski deževni gozd, prostrane savane in vroče puščave, v raznoliki naravi pa živi na tisoče različnih živalskih vrst. Od letošnjega leta naprej je v Afriki kar 335 narodnih parkov, zaradi česar je njihova koncentracija na črni celini višja kot kjerkoli drugje na Zemlji. Predstavljamo vam jih 10 – tistih najlepših, najbolj zanimivih in najbolj vrednih vašega obiska.

1. Centralni Kalahari (Bocvana)

Skoraj 53.000 kvadratnih kilometrov velik rezervat v puščavi Kalahari je drugi največji narodni park na celem svetu. Obsežne nižinske planjave, soline in starodavne struge so domovanje divjih živali kot so levi, hijene, svinje bradavičarke, leopardi in gepardi, v Kalahariju pa živijo tudi plemena pritlikavih lovcev bušmanov.

2. Serengeti (Tanzanija)

Eden izmed najbolj neokrnjenih ekosistemov na svetu je znan po izjemnem naravnem spektaklu: veliki migraciji na tisoče divjih živali, zeber in gazel, ki jim sledijo njihovi predatorji, odvije pa se vsako leto med julijem in oktobrom.

3. Masai Mara (Kenija)

Tudi ta relativno majhen narodni rezervat v Keniji slovi po isti veliki migraciji kot Serengeti, saj živali vsako leto migrirajo prav iz enega parka v drugega. Kljub svoji majhnosti je živalska raznolikost tukaj fascinantna: v njem se nahaja 95 različnih vrst sesalcev, dvoživk in plazilcev ter več kot 400 različnih vrst ptic.

4. Nedostopni Bwindi (Uganda)

PREBERITE ŠE: 8 dejstev, ki nam pokažejo, da tudi sloni znajo biti “človeški”

Nedostopni Bwindi ima takšno ime z razlogom: do njega lahko pridete le peš. Celoten narodni park je pokrit s pragozdom, v katerem je več kot polovica celotne svetovne populacije gorskih goril – kar je žal le 340 osebkov.

5. Amboseli (Kenija)

Eden izmed najbolj popularnih afriških narodnih parkov se nahaj na meji s Tanzanijo in slovi zaradi dveh stvari: ogromnih čred slonov ter dih jemajočega razgleda na 5.985 metrov visoko goro Kilimanjaro.

6. Kruger (Južnoafriška republika)

Skoraj 20.000 kvadratnih metrov velik narodni park ni eden izmed največjih le v Afriki, temveč tudi na celem svetu. V njem živi več vrst velikih sesalcev kot v kateremkoli drugem afriškem narodnem parku, med njimi pa je seveda tudi velikih pet: levi, leopardi, sloni, nosorogi in bivoli.

7. Ngorongoro (Tanzanija)

V osrčju parka Ngorongoro se nahaja največji krater ugaslega vulkana na svetu, na pobočjih katerega živi veliko število divjih živali, okoli kraterja pa na prostranih planjavah pase svojo živino nomadsko ljudstvo Masaji. Ngorongoro je tudi območje, kjer so našli kar 3,5 milijonov let stare stopinje človeka in druge najzgodnejše ostanke človeka.

8. Čobe (Bocvana)

Odlika tega narodnega parka je, da ocenjujejo, da se v njem nahaja več slonov kot kjerkoli drugje v Afriki: okoli 50.000. Najlažje jih je opaziti med aprilom in oktobrom, saj se takrat zaradi suše zatečejo k rekam.

9. Nečisar (Etiopija)

Le 514 kvadratnih kilometrov velik narodni park se kljub svoji majhnosti ponaša z izjemno slikovitostjo. Nahaja se med jezerom Čamo, katerega vode so azurno modre, in med jezerom Abaja, katerega vode so rdečkasta. Osrednja planjava ima od daleč bel izgled, zato se imenuje Nečisar, kar v prevodu pomeni bela trava. Narodni park je znan po velikem številu ptic, vodomcev, flamingov, pelikanov in štorkelj.

10. Etoša (Namibija)

Narodni park Etoša je domovanje na stotine različnih vrst živali, med katerimi je mnogo ogroženih (na primer črni nosorog), njegova posebnost pa so soline Etoša, po katerih je park tudi dobil ime, in ki pokrivajo skoraj eno četrtino celotnega parka.


Avenija Princese Grace 10 najprestižnejših ulic na svetu Prelepa Barcelona 10 najbolj žurerskih mest in nočnih klubov na svetu Pogled na večerni bazen. Naka Phuket Hotel: novo luksuzno naselje z nagrado revije Wallpaper za najboljši novi hotel 2014 melbourne Turistom najbolj (ne)prijazna mesta na svetu · ·