Forum 66 stolp 2, Kitajska
Utrip mesta · arhitektura

Ponujamo vam vpogled v seznam 10 najvišjih nebotičnikov, katere naj bi dokončali v letu 2015. Med njimi je tudi najvišji kitajski objekt, bodoča stolpnica v New Yorku in ruski super visoki, moderni nebotičniki.

1. Nebotičnik Shanghai, Kitajska

Druga najvišja stavba na svetu, višja od nje je le 828 metrov visoka Burj Khalifa v Dubaju, bo z letošnjim letom z 632 metri stolpnica v Shanghaiu, pod katero se je podpisal ameriški arhitekturni biro Gensler. Gre za najvišjo stavbo kadarkoli zgrajeno na Kitajskem. Osupljiva pa ni samo njena višina, temveč tudi spiralno generirana oblika.

2. Marina 101, Dubaj

The Marina 101 tower v Dubaju bo po koncu gradnje druga njavišja stavba v Dubaju. Na 426,5 metrih bo 101 nadstropje, v katerih bodo v nižjih nadstropjih prvi Hard Rock Hotelna bližnjem Vzhodu, v višjih nadstropjih stoplnice pa bo 420 eno in dvoposteljnih apartmajev ter restavracija s panoramskih pogledom na mesto.

3. 432 Park Avenue, ZDA

Pod izjemno ozko stolpnico, ki jo gradijo v New Yorku, se je podpisal sloviti arhitekt Rafael Viñoly. Na elitni lokaciji Park Avenue bodo bogatašem na voljo 104 luskuzna stanovanja, privat bazen, knjižnica in kinodvorana. S  425 velja za najvišji bivanjski nebotičnik v velikem jabolku.

4. Capital Market Authority, Savdska Arabija

V poslovni četrti prestolnice, na trgu kralja Abdullaha v Rijadu, bo stolpnica CMA s 76 nadstropji, najvišja med vsemi petimi poslovnimi strukturami na omenjenem trgu. Ne samo to, gre za najvišjo stavbo v prestolnici. Poslovna zgradba, visoka 385 metrov, se pridružuje poslovnemu kompleksu stavb v poslovnem okrožju prestolnice.

5. Eton Place Dalian 1, Kitajska

Na severo vzhodu Kitajske bo dve leti po pričakovanem koncu gradnje končno zaživel 381 metrov visok nebotičnik, v katerem bodo poslovni prostori, dva hotela ter razgledna ploščad. Objekt, pod arhitekturno zasnovo katerega se je podpisal NBBJ, je del kompleksa Eton Place Dalian.

6. Vostok, Rusija

Nova poslovna četrt v ruski prestolnici bo letos bogatejša za novost. Nebotičnik Vostok, ki bo del Moskovskega kompleksa Federation Tower, bo prevzel primat najvišje stavbe v Evropi. S svojimi 373 metri bo za 34 metrov višji kot sosednji nebotičnik Mercury City, ki je veljal za najvišjo stolpnico zadnji dve leti. Pod arhitekturo sta se podpisala Peter Schweger iz Schweger Associated Architects in Sergei Tchoban iz NPS Tchoban Voss.

7. OKO južni stolp, Rusija

Kompleks dveh nebotičnikov ter prozorne strukture pred njima tvori OKO južni stolp v centru Moskve. Hotel s 4 zvezdicami, pisarne in stanovanja bodo v novem kompleksu, ki naj bi zgardili v tem letu. Arhitekturni podpis nosi znano ime, SOM, ki stoji tudi za mnogimi drugimi osupljivimi objekti: Center John Hancock v Chicagu, One World Trade Center, nebotičnik, ki so ga zgradili na območju nekdanjih dvojčkov v New Yorku, …

8. Forum 66 stolp 2, Kitajska

V Shenyangu na severo vzhodu Kitajske načrtujejo za letos končanje gradnje enega od dveh poslovnih dvojčkov, katera arhitekturno podpisujeta Kohn Pedersen Fox in P&T Group. Gradnja višjega, 384 metrov visokega nebotičnika, je zaenkrat ustavljena, končanje drugega, 351 metrskega pa načrtujejo za letos. Ko bo gradnja obeh zaključena, bo njun vrh pokrit s »svetlečo lanterno«, da bosta ponoči še bolj izstopala.

9. Abu Dhabi National Oil, Dubaj

Nov sedež podjetja Abu Dhabi National Oil bo 342 metrov visoka stolpnica, ki izstopa zaradi prepoznavnega vrha objekta. Štirikoten prazen prostor pod vrhom nebotičnika je simbol, po katerem ga bomo prepoznali še dolgo po njegovem odprtju.

10. Ahmed Abdul Rahim Al Attar, Dubaj

Najmanj atraktiven in izstopajoč med vsemi desetimi nebotičniki, ki bodo letos oživeli, je Ahmed Abdul Rahim Al Attar v Dubaju. Bivanjski objekt, pod katerega se je podpisal Adnan Saffarini, bo odet v zlato fasado, poleg elitnih stanovanj pa bo prebivalcev na voljo tudi telovadnica, bazen ter lepotni studio.

Z zelenjem porasla šola v predmestju Pariza. Osnovna šola v Parizu, ki omogoča bioraznolikost deltarchi-panos-dragonas-varvara-christopoulou-detached-urban-hut-athens-designboom-01 Urbana koča, ki se dviga visoko nad Atenami 5_27 2 Apos² – kreativno delovno okolje v primarnih barvah Najnovejša pridobitev najslavnejše verige kavarn Starbucks. Starbucks z največjo kavarno na svetu · · ·