tyler-nix-604216-unsplash
V zraku · buzz buzz

Včasih je težko ugotoviti, kaj nas privlači na sočloveku. Razlogi, zakaj nam nekdo postane všeč, se mnogokrat skrivajo v podrobnostih, kot so samozavest, smisel za humor ali obrazne poteze.

Mnoge raziskave so že poskušale ugotoviti, zaradi katerih lastnosti največkrat podležemo čarom določenega človeka. Rezultati so se med seboj občutno razlikovali. Kljub temu je mogoče izpostaviti nekaj obraznih značilnosti, ki več kot očitno pozitivno vplivajo na ljudi.

1. Simetrija

Že mnogo raziskav je dokazalo, da ženske in moški pri iskanju partnerja dajejo prednost tistim ljudem, ki imajo bolj simetričen obraz. Študija o enojajčnih dvojčkih je tako ugotovila, da za bolj privlačnega velja tisti dvojček, katerega obraz je bližji simetriji.

2. Asimetrija

Tudi asimetrija je lahko očarljiva. To sicer ni pravilo, toda nekateri ljudje so bolj šarmantni prav zaradi edinstvenih potez obraza, kot je ukrivljena linija nasmeha. Dober primer za to je igralec Milo Ventimiglia.

3. Povprečnost

Znanstveniki iz strokovne revije Nature so že davnega leta 1878 odkrili, da je obraz, sestavljen iz karakteristik več ljudi, bolj priljubljen kot obrazi posameznih ljudi. Ljudem so torej bolj pri srcu obrazi, ki predstavljajo značilnosti celotne populacije.

4. Starejši videz

Raziskava iz leta 2012, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Journal of Evolutionary Psychology, je potrdila, da ženske več pozornosti posvečajo starejšim moškim.

5. Obrazne dlake

Nekateri ljudje obožujejo brade, medtem ko so drugim všeč pobriti moški. Študija, ki se je ukvarjala s privlačnostjo obraznih dlak, je ugotovila, da so največje naklonjenosti deležni moški z gosto brado, ki po navadi zraste v približno 10 dneh.

6. Obrazne brazgotine

Če je verjeti rezultatom študije iz revije Personality and Individual Differences, imajo moški z brazgotinami več možnosti za uspeh v ljubezni. To pravilo ne velja za ženski spol.

7. Poznanost

Raziskava, objavljena v reviji Current Biology, je prišla do zanimivega zaključka. Na to, kakšen tip osebe nam je po navadi všeč, vplivajo predvsem osebne življenjske izkušnje, ne pa tudi genetika.

8. Preprostost

Francoski raziskovalci so v letu 2016 izpeljali raziskavo, v sklopu katere so moški morali ocenjevati izgled obraza različnih žensk na lestvici od 1 do 20. Ugotovili so, da so se med najbolj priljubljene uvrstile ženske s kar se da preprostimi obrazi.

9. Podobnost s starši

Starši predvsem v prvih letih življenja na nas naredijo ogromen vtis. Raziskava iz revije Evolution and Human Behavior je denimo dokazala, da imajo naši partnerji v veliko primerih enako barvo las in oči kot naši starši.

Tega raje ne počni tik pred spanjem ... Tega raje ne počni tik pred spanjem … v1 Znanost pravi: to je idealna razlika v letih za srečno zvezo 10+ dejanj, zaradi katerih se ženska nikoli ne bi smela opravičiti! 10+ dejanj, zaradi katerih se ženska nikoli ne bi smela opravičiti! Tega nikakor ne smeš imeti v denarnici, ker prinaša revščino Tega nikakor ne smeš imeti v denarnici, ker prinaša revščino · · ·