Platforma za množično financiranje Adrifund
V zraku · buzz buzz

Zaživel je Adrifund, prva slovenska platforma za množično financiranje. Do sedaj smo vedno poroča le o tujih platformah Kickstarter in Indiegogo, kjer se je za zagonska sredstva potegovalo tudi veliko slovenskih idej, zdaj pa smo Slovenci dobili svoj Kickstarter. Zrastel je na zelniku Mateja Rauha iz Lesc. Idejo je prinesel iz Islandije, kjer je velik uspeh požela ”lokalna” platforma Karolina Fund.

Slovenci smo od 30. marca bogatejši za platformo za množično financiranje Adrifund. Adrifund je projekt istoimenskega podjetja in deluje po vzoru islandske platforme Karolina Fund. Idejo je Matej Rauh dobil na študentski izmenjavi na Islandiji in jo kasneje skupaj z Aljažem Gluharjem in Danijem Planincem ”prevedel” v slovensko različico. Njena gonilna sila bodo dobre lokalne zgodbe. V štartu se je na njej znašlo sedem projektov (prijavilo se jih je kar 25, z nekaterimi se še dogovarjajo za sodelovanje), med njimi Carbo-Evolution metuljčki, leseni metuljčki Dendo Longboards in Divja, duša narave ujeta v steklenički, Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj pa zbira denar za turnejo po španskih otokih.

PREBERITE ŠE: 12 stvari, ki jih lahko naredite, da boste v službi bolj srečni

Platforme Adrifund ne gre jemati z levo roko. Priprave za nastop ne smejo biti nič manj temeljite kot za konkuriranje na Kickstarterju, sicer kampanjo ne bo uspešna. Tudi delovala bo na podoben način kot Kickstarter. Posamezen projekt bo lahko na novi platformi zbiral denar, v zameno za evre pa bo avtor podpornikom ponudil nagrade. Je pa res, da bo pristop upravitelja bolj oseben, veliko lažje bo tudi ”prebroditi” prijavo, saj pomoč prihaja iz domačega in ne tujega okolja. Da ima stran velik potencial, potrjuje podatek, da smo lani Slovenci na Kickstarter in Indiegogo poslali 103 projekte, kampanje pa so s pomočjo skupno 12,645 podpornikov zbrale skoraj tri milijone evrov. Uspešnih projektov je bilo 27, neuspešnih pa 76. Na slovenski platformi za množično financiranje lahko sodeluje vsak, ki ima idejo. Ta je lahko kakršnakoli, le idejam v podporo političnim ciljem ter moralno in etično spornim so vrata zaprta.

Lego Disney figurice Lego predstavil linijo figuric Disney Za fante: kako imeti popolni prvi zmenek Za fante: kako imeti popoln prvi zmenek? Nuni, ki gojita konopljo Nuni, ki gojita konopljo, da ozdravita svet Srečni na delovnem mestu 12 stvari, ki jih lahko naredite, da boste v službi bolj srečni ·