5800012804807482
Utrip mesta · mobilno

Audi E-tron Quattro Concept je prvi, ki je prišel v Ingolstadt na Audijevo ”audicijo” za povsem električnega razkošnega športnega terenca, ki bo v svoji končni podobi na ceste zapeljal leta 2018 in se bo uvrščal med modela Q5 in Q7. Gre za čistokrvno električno študijo crossoverja z izredno nizkim količnikom zračnega upora, ki se je javnosti predstavila na avtosalonu v Frankfurtu.

Audi E-tron Quattro Concept je ”električar” po duši, za njegov pogon pa skrbi kar trio elektromotorjev. Dva se nahajata na zadnjem prečnem nosilcu, eden pa na sprednji osi (ta razporeditev je garant ne samo za dinamičnost ampak tudi za energetsko učinkovitost vozila), njihova skupna moč pa znaša 320 kilovatov (za kratek čas tudi 370 kW), oziroma 430 in 500 konjev (800 Nm). Najvišjo hitrost ima zamejeno pri 210 km/h, do 100 km/h pa se iz mesta požene v 4,6 sekundah.

Njegov akcijski radij znaša preko 500 kilometrov, za kar se ima zahvaliti litij-ionski bateriji s kapaciteto 95 kWh, ki je skrita pod dno kabine. Zaradi njene lege ima avto izredno nizko težišče, za odlične vozne lastnosti (za boljšo stabilnost in dinamiko) v vseh situacijah pa poskrbita še prilagodljivo zračno vzmetenje in štirikolesni volanski mehanizem. Zavoljo kombiniranega sistema polnjena CCS ga lahko hranite po enosmernem (do roba ga na 150-kilovatnem priključku napolnite v slabi uri, do 80 odstotkov pa se lahko sicer napolni tudi v četrt ure) ali izmeničnem toku, tretja izbira pa je brezžično polnjenje ”Audi Wireless Charging” z uporabo indukcijske tehnologije, ki deluje skupaj s samodejnim parkiranjem, ki avto sam zapelje na mesto pod polnilno ploščo. Sončne celice na strešnem oknu pa mu omogočajo, da tudi sonce z žarki prispeva električni tok v njegov ”šparovec” pogonske baterije.

PREBETITE ŠE: Tesla model X Signature – izjemno hiter in izjemno drag

Audi E-tron Quattro Concept je utelešenje zasnove ”Aerosthetics”, ki je kombinacija tehničnih prijemov za čim boljši pretok zraka in kreativnega oblikovanja. Nič čudnega torej, da je njegov količnik zračnega upora zgolj 0,25. Je precej nizek in namenjen prevozu štirih potnikov. In če je Porsche Mission E konkurenca Tesli S, je Audi E-tron Quattro Concept resna konkurenca Tesli X.

Odpri galerijo

Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo – Hyundaijev utopični dirkalnik Sliders je kolo, ki je istočasno tudi skiro. Sliders – zložljivo kolo, ki je tudi skiro Mercedes-Benz Concept IAA Mercedes-Benz Concept IAA – digitalni transformer, ki šobi zadek Brabus Mercedes-AMG GT S Brabus Mercedes-AMG GT S – avto, zaradi katerega bi se James Bond odrekel Aston Martinu ·