shutterstock_1064936930
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nitkanje in ščetkanje sta osnovi zobne higiene, ki prispevata k ohranjanju zdravih zob. Vendar, ali to počnete v pravem vrstnem zaporedju? Nitka in nato ščetkanje ali ščetkanje pa nitka?

Nekateri ljudje si umivajo zobe zgolj zjutraj, drugi želijo, da je njihov zadah čist pred spanjem. Obstajajo pa tudi takšni posamezniki, ki čistijo svoj ‘zaklad’ po vsakem obroku. O pozitivnih učinkih ščetkanja in nitkanja sploh ni treba razpravljati. Gotovo pa je smiselno reči besedo več o tem, kakšno je  zaporedje, ko opravljate to vsakodnevno opravilo. Ali raje ščetkate zobe, nato pa jih nitkate? Ali obratno?

V novi raziskavi o vplivu vrstnega reda (ščetkanje ali nitkanje) na omejevanje plake in nabiranje flourida so analizirali 25 udeležencev, ki so v različnih obdobjih poskusili oba načina čiščenja zob. Ugotovili so, da je nitkanje pred ščetkanjem bolj zaželeno, saj tako zmanjšate interdentalno plako in povečate koncentracijo fluorida v interdentalnem obroču.

Torej tisti, ki imate raje ščetkanje pred nitkanjem, se boste morali očitno prilagoditi novem načinu umivanja zob. Vendar je, dokler skrbite za svojo zobno higieno, nepomembno, na kakšen način se lotevate tega procesa – pomembno je, pravijo znanstveniki, da ste konsistentni pri svoji (jutranji ali nočni) rutini.


brade Šokantno odkritje: poraščene brade naj bi bile umazane kot straniščne školjke 5 mitov o gripi in prehladu, v katere moramo že nehati verjetif 5 mitov o gripi in prehladu, v katere bi lahko nehali verjeti F_73018 Najbolj čarovniška kolekcija kozmetike za ljubiteljice Harryja Potterja shutterstock_396088543 (1) Kako skriti sive lase, ne da bi se pobarvali? · · · · ·