shutterstock_641526955
V zraku · tehnologija

V zadnjem času je o umetni inteligenci veliko govora. Beremo in slišimo lahko, da bodo naša življenja malodane prežeta s to tehnologijo, nekateri se je veselijo, drugi sploh ne vedo, za kaj gre. Morda je to odlična priložnost, da se z umetno inteligenco malo bolje spoznamo. Pri Huaweiu jo razložijo takole.

Kaj je torej ‘umetna inteligenca‘? Prvi vtis smo tako ali tako že dobili ob ogledu katerega od znanstvenofantastičnih filmov. A to je zgolj naša predstava, resnica je nekoliko drugačna. V nasprotju z vtisom, ki ga daje, umetna inteligenca ni ravno inteligentna v pravem pomenu besede, saj ni zmožna kreativnega razmišljanja in zavednega ustvarjanja. Vendar pa zna razumeti človeški govor, priti do logičnih zaključkov, hipno računati in izvajati mnogo aktivnosti, za katere bi lahko z gotovostjo trdili, da so manifestacija intelektualnih zmožnosti, če bi omenjeno aktivnost izvajal človek.

Umetna inteligenca se zna učiti in najpomembnejše je, da programska oprema, ki uporablja tehnologijo strojnega učenja, vsebuje to lastnost. To pomeni, da se namesto programiranja rešitve za vsako težavo, s katero bi se programska oprema lahko srečala, ustvari programska koda, ki lahko ‘izumi’ način, s katerim se bo spopadla z novo nalogo, na podlagi baze podatkov, ki ji jo zagotovimo, in informacij, ki jih zbere sama. Ta način delovanja je podprt s tehnologijo, ki je del procesorjev Kirin 970.

V primeru umetne inteligence, ki uporablja čip z nevronsko procesno enoto (NPU) znotraj Huaweievega procesorja Kirin 970, pa se programska oprema, ki nadzoruje posamezne funkcije telefona, razvija, uči in izboljšuje na osnovi stalnega zbiranja informacij. Če naleti na nov, neznan problem, se bo sama naučila rešitve. Če se izkaže, da se lahko določena naloga opravi bolj učinkovito, hitreje in bolje, bo umetna inteligenca razvila najboljšo možno rešitev s pomočjo strojnega učenja.

Torej telefon ni več samo pameten, ampak tudi inteligenten.

Amazon_Go_store_seattle.0 Amazon Go: odprta prva trgovina, kjer ‘vzameš in greš’ shutterstock_680847808 Facebook je izumil novo enoto za čas revolve-wheel-folding-airless-bicycle-tire-designboom-header2 Kolo Revolve: zložljiva “zračnica”, za katero ne potrebujete tlačilke 34cf0a11-4c1b-4612-94f9-2d2a38cb1cc6 Najboljše s sejma elektronike CES 2018 · ·