iStock_000009302789_Medium
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nespečnost je zoprna težava, ki nas ne spravlja v stisko le ponoči, ko nemirno korakamo po sobi, namesto da bi trdno spali, temveč tudi podnevi, ko se moramo utrujeni in neprespani soočati z vsakodnevnimi izzivi. Da boste že danes zvečer lažje šli ‘’v mižule’’, si preberite 10 nasvetov, kaj narediti, kadar ne morete zaspati.

1. Pozornost preusmerite na dihanje.

Dihajte. Globoko. Vdih, izdih. Vdih, izdih. Pri tem bodite popolnoma osredotočeni na to, kako skozi nosnice v vaše telo vstopa zrak in kako ga zapušča skozi usta. Po modrosti jogijev naj bi še posebej pomagalo, če vdihujete le skozi levo nosnico (desno pridržite s prstom), saj naj bi takšno dihanje bolj aktiviralo energijsko pot, ki potuje ob vaši hrbtenici in na celotno telo deluje pomirjujoče.

2. Uporabite tehniko 4-7-8.

Gre za dihalno tehniko, pri kateri 4 sekunde vdihujete skozi nos, nato zrak zadržite 7 sekund ter ga zatem 8 sekund enakomerno in zadržano izdihnujete skozi usta. Ta postopek, pri katerem bo vaša zavest resnično osredotočena le na dihanje, ponovite do največ štirikrat.

3. Izvedite nekaj joga položajev.

Čeprav je priporočljivo, da nismo športno aktivni tik pred spanjem, obstajajo nekateri joga položaji, ki delujejo antistresno in nas pripravijo na globok in sproščujoč spanec, izvedemo pa jih lahko kar na postelji. Eden izmed najbolj preprostih je, da ležete na hrbet in noge prislonite navpično ob steno. Na ta način v nekaj minutah učinkovito izboljšate cirkulacijo vašega telesa in se globoko nadihate.

4. Vse skrbi in obveznosti si zapišite in prihranite za jutri.

Odklopiti vse stvari in misli je lažje reči kot storiti. Pomagate si lahko tako, da ozavestite in na listek zapišete prav vse skrbi, ki se vam podijo po glavi in določite čas za ‘’skrbenje’’ o stvareh na seznamu – recimo naslednje jutro ob devetih. Že Scarlett O’Hara je v filmu Gone With the Wind rekla: ‘’O tem bom razmišljala jutri.’’

PREBERITE ŠE: Kako z enostavnimi nasveti do boljšega spanca

5. Uporabite vizualizacijo.

Vizualizacija je močno orodje, ki ima na naše hormone veliko večji vpliv, kot bi si mislili. V glavi si predstavljate, da ste na kraju, kjer vam je lepo, toplo in kjer se počutite varne in brezskrbne. Morda je to v stari babičini kuhinji, kjer lahko zavohate vonj njenih piškotov ali pa na peščeni plaži, kjer slišite le šumenje valov. Pojdite tja, kjer vam je lepo.

6. Pripravite si kopel.

Če se boste v kopalnico odpravili z namenom, da se nekaj minut razvajate, bo ta ‘’čas samo za vas’’ na vaše telo deloval pomirjevalno. Po vroči kopeli vam bo telesna temperatura nekoliko padla, kar bo ob bolj umirjenem metabolizmu v vas povzročilo občutek zaspanosti.

7. Zamenjajte posteljnino in poskrbite za primerno temperaturo.

Sveža posteljnina bo spanje naredila veliko bolj privlačno, ta trik pa je še posebej učinkovit po sproščujoči kopeli. Pomembno je tudi, da poskrbite za primerno sobno temperaturo: trdneje boste zaspali v nekoliko hladnejši sobi.

8. Jejte hrano za spanje.

Čeprav je pomembno, da tik pred spanjem ne uživamo velikih obrokov, obstaja hrana za spanje. Gre za hrano, ki vsebuje veliko magnezija (mandlji, indijski oreščki, špinača) in vitamina B (listnata zelena zelenjava, lešniki).

9. Pripravite si skodelico kamiličnega čaja ali toplega mleka.

Če so kava in drugi napitki s kofeinom za dobro spanje absolutno prepovedani po drugi uri popoldne, sta kamilični čaj in toplo mleko absolutno zaželjena. Kamilični čaj ima (znanstveno dokazano) lastnosti, ki zmanjšujejo anksioznost, toplo mleko pa (po ljudski modrosti) na nas delujejo pomirjujoče.

10. Povsem resno: štejte ovce.

Ko smo bili majhni, nam starši niso zastonj rekli, naj štejemo ovce, da bomo lažje zaspali. Če štejemo ovce, naša pozornost ni več namenjena podivjanim mislim v naši glavi. In če menite, da ste za ovce že prestari, lahko namesto tega le počasi štejete do tisoč, ali pa v glavi znova in znova recitirate kakšno daljšo pesem, ki ste se jo morali naučiti v šolskih klopeh – recimo Gregorčičevo Soči.


ttstfcuec5ll6kc1gh5qxdpwwpfqemsnrkbhgafmssrdutdvhwu8ed7flhjidhtz Sto let lepote v eni sami minuti Massage_01 ZenEgg: Razbremenilno jajce slovenskega oblikovalca na Kickstarterju IMG_3786. Kako se spopasti s prazničnimi pregrehami red ribbon 1. december – svetovni dan boja proti aidsu ·