Najpogostejši priimki v Evropi
V zraku · buzz buzz

V Sloveniji je slika jasna. Najpogostejši priimek je Novak. Novakov je v Sloveniji trenutno prek 11 tisoč, sledita mu Horvat in Kovačič. Kakšna pa je slika v Evropi, si lahko preberete v nadaljevanju, kot tudi, kaj najpogostejši priimki povedo o značaju in zgodovini posameznih evropskih držav.

Po trenutnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je najpogostejši priimek v Sloveniji Novak. A to ste že vedeli. Zagotovo pa niste vedeli, da je Novak tudi najpogostejši priimek na Poljskem (Nowak) in Češkem (Novák) ter da je naš drugi najpogostejši priimek – Horvat – najpogostejši priimek na Hrvaškem.

Zemljevid z najpogostejšimi priimki v Evropi je pripravil češki jezikoslovec, umetnik in matematik Jakub Marian, ki pa se ni zakopal le v statistiko, ampak se je ukvarjal tudi z onomastiko oz. imenoslovjem, ki med drugim pomaga osvetljevati družbeno zgodovino. In kakšen je pomen priimka Novak? Beseda izhaja iz besede nov (kot novinec). Novák je bil nekoč moški, izbran za vojaško službo, bilo pa je to tudi poklicno ime za človeka, ki ustvarja nove obdelovalen površine (t. i. novine). A priimek izvira od drugod. Z besedo Novak naj bi Slovenci označevali priseljenca, tujca, ki se je priselil k nam. Za naše prednike je bilo to tako pomembno, da so ta podatek vključili kar v tujčevo ime, ki se je nato prenašalo na njegove potomce.

PREBERITE ŠE: 8 znanstveno dokazanih razlogov, zaradi katerih se zaljubimo

Horvat je najpogostejši priimek tako na Slovaškem kot Hrvaškem, ker pač Hrvate najbolj definira to, da so Hrvati (Horvat je star izraz za Hrvata). Zanimiva ozadja imajo tudi drugi najpogostejši evropski priimki. Nemci so bili nekoč dežela mlinarjev, zato je Müller pričakovano na vrhu seznama. Enako je tudi v Švici. Pri Angležih so bili nekoč vsi kovači (Smith) in so še danes, a le po priimku in ne poklicu. Veliko Francozov je očitno potomcev boga Marsa (v rimski mitologiji je bil to bog pomladi, plodnosti in vojne ter zavetnik kmetov), saj se jih največ piše Martin (beseda je nastala iz besede Mars). V Italiji je bilo nekoč očitno zelo veliko rdečelascev, saj je njihov najpogostejši priimek Rossi (množina za besedo rosso, ki pomeni rdeče). Rusi so se imeli nekoč očitno za zelo molčeče, miroljubne in nežne, saj njihov najpogostejši priimek Smirnov(a) pomeni prav to. Nagy je najpogostejši priimek na Madžarskem in pomeni ‘veliki’ (vzdevek za veliko in vplivno osebo).

Ženske, ki jih srečamo v fitnes centrih. Tipi žensk, ki jih srečamo v fitnes centrih [parodija] Animirani liki z realistično fizionomijo. Znani animirani liki, če bi imeli realistične obrazne proporce Pauline Ferrand-Prevot in Kate Middleton Rio 2016: tudi Kate Middleton z dvojnico na olimpijskih igrah Sestavljanje Ikeinega pohištva pod vplivom drog Hikea – tako je videti, če pohištvo Ikea sestavljamo pod vplivom psihoaktivnih snovi