Goran Hrvaćanin
Kulturni izbor · film

Slovenska satirična komedija je postala najbolj gledan slovenski film v samostojni Sloveniji. Do danes je nasmejala 209.859 gledalcev.

Sveži rezultati kino obiska kažejo, da je domača satirična komedija Pr’ Hostar, ki je na spored kinematografov prišla lani oktobra, v soboto postala najbolj gledan slovenski film po letu 1991. Gorenjski gavnarji so do danes nasmejali 209.859 gledalcev in s tem prehiteli mladinsko komedijo Gremo mi po svoje (2010), ki je s trenutno 208.646 gledalci na vrhu lestvice najbolj gledanih slovenskih filmov kraljevala vse od začetka leta 2011, ko je za sabo pustila Petelinji zajtrk (2007), ki s 183.093 gledalci zdaj zaseda tretje mesto na lestvici.

Pod senzacijo Pr’ Hostar, kot so film označili že kmalu po tem, ko je prišel na redne sporede, se podpisuje režiser Luka Marčetič, scenarij zanj sta napisala Goran Hrvaćanin in Dejan Krupić, ki sta odigrala tudi glavni vlogi. Poleg njih čestitke za rekord že od sobote prejemajo tudi preostali sodelujoči. Med njimi Igor Kešina, Miha Brajnik, Mateja Terseglav, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Yulya Molina, Miri Bolte, Uroš Albert, Jože Robežnik in drugi. Gre za ekipo, ki je film ustvarila v lastni režiji in brez zunanjega financiranja in pomoči utečenih produkcijskih kanalov, kar uspehu dodaja še poseben pomen.

Goran Hrvaćanin je ob doseženem rekordu povedal: »Naš prvi film, zapisan v zgodovino kot najbolj gledan film, čudovito. Vesel sem, da so se ljudje smejali in zabavali in da vse tiste, ki niso verjeli in hoteli podpreti filma, zdaj ščemi. Načrtov še nimamo, ampak se ne mudi, ker jih delajo drugi namesto nas.«

Rekordi so drug za drugim padali že od začetka predvajanja. Spomnimo: prvo zlato rolo za 25.000 gledalcev je film prejel že prvi konec tedna predvajanja, drugo po prvem tednu, tretjo v enajstih dneh, potem so prišle na vrsto velike zlate role, v slabih treh mesecih je Pr’ Hostar postal najbolj gledan film leta 2016, ustvarjalci so prejeli tudi medijsko nagrado žaromet za filmsko zgodbo leta in na koncu še dve zlati roli za 150 in 200 tisoč gledalcev. Na začetku aprila je bil do prvega mesta na lestvici najbolj gledanih filmov le še korak. Tega so ustvarjalci filma za sabo pustili včeraj. Rekord je padel prav na Gorenjskem, kjer se filmska zgodba tudi odvija. Številni obiskovalci so ob idiličnem jezeru Jasna v Kranjski Gori uživali v največji projekciji na prostem, ki je potekala v organizaciji mobilnega kinematografa Moj kino in občine Kranjska Gora, in se skupaj s filmsko ekipo razveselili velikega uspeha. Komedija Pr’ Hostar se je tako z zlatimi črkami zapisala v anale slovenske filmske industrije, česar si ob začetku predvajanja nihče ni drznil napovedati, skozi mesece pa se je vse skupaj zdelo vedno bolj verjetno.

Vsem ustvarjalcem iskreno čestitamo!

Galerija slik: Pr’ Hostar

Odpri galerijo
prikazna Umrl je režiser George A. Romero, oče zombijev Davos_2x04 Ekskluzivno: intervju z zvezdnikom iz serije Igra prestolov A Few Less Men (1) Filmski napovednik: Poročne priče 2 (A Few Less Men, 2017) funmomdinner2 Filmski napovednik: Mame na večerji (Fun Mom Dinner, 2017) · · · · ·