Ločite kateri je klon in kateri je pravi pes?
V zraku · tehnologija

Sooam je korejski inštitut, ki je skoraj izpopolnilo pasje kloniranje. Pred leti je prvi kloniral psa, ki ima izjemno zapleten reproduktivni krog, zdaj pa to dela z levo roko. Leta testiranj so jih namreč pripeljala do popolnega ”izdelka” in danes lahko pri njih za 80 tisoč evrov naročite popolnega klona svojega psa. Lastnike psov bo ob tem verjetno zmrazilo, saj ga ni pasjega surogata, ki bi lahko nadomestil njihovega psa, pa četudi je popolna kopija. In čeprav se zdi, da gre za sila zapleten proces, je ravno nasprotno. Ne verjamete? Prepričajte se na lastne oči.

Korejsko podjetje, ki se ukvarja z bioinženiringom, Sooam, želi klonirati tvojega psa, to pa bo storilo za 80 tisoč evrov. Kako poteka vmešavanje človeka v zakonitosti življenja aka kloniranje, pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku, ki vas popelje v seulski laboratorij.

Čeprav pasji surogat ne bo mogel nikoli zares nadomestiti vašega psa (ali pač?), pa to še ne pomeni, da ga ne moremo imeti enako radi kot vsakega drugega psa, kajne?

PREBERITE ŠE: Zakaj sta ta zdravnik in njegov pes najbolj vroča stvar na internetu?

Hwang Woo-suk z inštituta za bioinženiring Sooam, ki je kriv za to, da je podjetje kloniranje prignalo tako daleč, pravi, da v procesu najprej vzamejo tkivo psa, ko je ta še živ ali do pet dni po tem, ko je preminil. Nato najdejo psa, ki bo kopijo psa ”skopiral”. Nadomestna mati je lahko mati katerekoli pasme (doga je na primer lahko surogat za čivavo), kljub temu pa se trudijo uporabiti mamo, ki je iste pasme kot zarodek, razlaga Hwang.

In če je bila še leta 2005 uspešnost zaploditve 2-odstotna, je danes ta številka že pri 30 odstotkih. Ps(klo)i se lahko rodijo z okvaro, a lastniki s tem nimajo težav, zaključuje Hwang, čeprav so upravičeni do reklamacije. Še več zanimivosti pa izveste v nadaljevanju.

Preverite, kako poteka kloniranje psov:

Pregrešno dragi zvočnik BeoLab 90 Bang & Olufsen BeoLab 90 – zvočnik, ki stane celo premoženje, so mokre sanje vseh zvočnih perfekcionistov PicMonkey Collage4 7 ovitkov za iPhone, ki jih zaradi njihove uporabnosti preprosto moramo imeti Prenosni in tablični računalnik Microsoft Surface Book Microsoft Surface Book – prvi Microsoftov prenosnik, ki pa je tudi izjemno zmogljiva tablica Google tablica Pixel C Pixel C – prva čistokrvna Googlova tablica je prava lepotica ·