Mercedes-Benz GLE
Utrip mesta · mobilno

Mercedes-Benz GLE je po velikosti v sredini SUV predstavnikov te nemške avtomobilske znamke. Novinec ne bo prinesel le osvežitve v segmentu, temveč bo poleg nove podobe, postregel še s kopico moderne tehnologije.

Mercedes-Benz GLE je najbolj aerodinamičen avtomobil v svojem segmentu in je zaradi posodobljene oblike še bolj aerodinamičen kot njegov predhodnik. To je vsekakor lastnost, ki jih pri SUV-jih radi vidimo, saj se posledično zmanjša poraba goriva in hrup v notranjosti avtomobila. Kljub rahlo spremenjeni obliki je GLE zrasel. Medosna razdalja se je povečala za 80 mm, kar pomeni, da imajo potniki v drugi vrsti 69 mm več prostora za noge in 33 mm dodatnega prostora za glavo. Kot dodatna oprema sta na voljo še dva sedeža v tretji vrsti, kar dvigne število oseb, ki jih lahko peljemo v novem GLE-ju na 7.

V tem trenutku so nam poznani zgolj podatki za motor, ki ga bomo našli v Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC. Ima blago hibridni 3,0-litrski turbinski bencinski vrstni 6-valjni motor s 362 konjskimi močmi in 500 njutonmetrov navora. Elektromotor doda še 21 konjskih moči in 250 njutonmetrov navora. Za prenos moči je na voljo 9-stopenjski avtomatski menjalnik. Na voljo bo še vrsta drugih pogonov, med njimi tudi priključni hibrid in turbodizel, kaj točno pa bo na voljo pri nas, bomo videli po predstavitvi na slovenskih tleh.

Mercedes-Benz GLE bo na voljo z vsemi najnovejšimi vozniškimi asistenčnimi sistemi. Med njimi bo tudi tako imenovani Active Distance Assist Distronic, ki bo olajšal sobivanje v vedno gostejšem prometu. Sistem spremlja stanje na cestah v realnem času in če zazna, da na poti prihaja do zastojev, bo pred tem območjem samodejno zmanjšal hitrost na okoli 100 km/h. Pri tej hitrosti bodo imeli ostali asistenčni sistemi dovolj časa, da avtomobil ustavijo, če bi to bilo potrebno. Za bolj udobno vožnjo imamo na voljo E-Active Body Control sistem, ki z uporabo 48-voltne električne napeljave nadzoruje aktivno zračno vzmetenje. Slednje se izkaže dobrodošlo pri terenski vožnji, kjer lahko poljubno spuščamo in dvigujemo podvozje.

V notranjosti imamo na voljo že poznani MBUX informacijsko-zabavni sistem z dvema 12,3-palčnima zaslonoma. Opcijski Head-up zaslon je zdaj enkrat večji kot pri predhodni različici in ima za 20% večjo svetilnost. Novi Mercedes-Benz GLE bo v Evropi na voljo v začetku leta 2019, javnosti pa se bo predstavil oktobra, na pariškem avtosalonu.

Galerija slik: Mercedes-Benz GLE

Mercedes-Benz GLEOdpri galerijo

Nissan Juke Nissan Juke: osvežitev priljubljenega mestnega križanca Departure One Departure One: počitniška prikolica in hiša na vodi v enem Volvo 360c Volvo 360c: ali je to alternativa kratkim letom? Stark Drive Mini Stark Drive Mini: zložljivo električno kolo, ki si ga resnično lahko privoščiš · · · · ·