Fernando Colunga_Leticia Calderon 5
Kulturni izbor · film

Na slovensko televizijo se vrača nepozabna mehiška telenovela Esmeralda, ki je navdušila igralce, z njo pa tudi Leticia Calderon, igralka, ki je osvojila slovenska srca.

Telonovela Esmeralda pripoveduje o ljubezni med slepim dekletom in bogatim zdravnikom, ki sta v resnici veliko bolj povezana, ko si mislita. Pred mnogimi leti so ju pri rojstvu namreč zamenjali in slepa Esmeralda je pravzaprav tista, ki bi morala naslediti bogastvo bogatega veleposestnika Rodolfa Peñarreala …

Mehiška telenovela Esmeralda je velika svetovna uspešnica, v Mehiki pa je prejela več nagrad, tudi za telenovelo leta. Nagradili smo jo tudi v Sloveniji, saj je leta 1998 prejela viktorja za najboljšo nadaljevanko. Glavna igralka Leticia Calderon je zaradi izjemne priljubljenosti celo obiskala Slovenijo.

Telonovelo boste lahko spremljali na Planet TV od 10. marca dalje!

V devetdesetih smo se vsi naučili španščine: zahvaljujoč telenovelam vsi poznamo te izraze!

Popoldneve že več let krajšajo telenovele. Ob njih smo odrasli in se tako na pol nevede naučili španščine ter njenih (ne vedno) lepih izrazov.

Scenaristi priljubljenih telenovel imajo resnično bujno domišljijo, s pomočjo katere nas ali pa so nas obržali pred televizijskimi zasloni. V vsaki epizodi – teh je ponavadi trimestno število – se našim naljubšim likom kaj zgodi in tako nastane prava drama. Formula za vse telenovele je približno enaka: čas teče drugače kot v resničnosti, vedno pa se najde tudi ena gospodinja oziroma služabnica, za katero tekom telenovele izvemo, da je mati enega izmed glavnih likov.

Kaj smo se naučili v devetdesetih?

Ni telenovele, kjer ne bi nekdo skrival temne skrivnosti iz preteklosti. Celo protagonisti imajo svojo temno stran. Ponavadi lahko takšna skrivnost uniči življenja številnih likov, popoln trenutek za njeno odkritje pa so pogreb, poroka, v bolnišlnici ali pa ob neki drugi priložnosti, kjer je na enem mestu več ljudi. Pri odkritju je nepogrešljiva dramatična glasba, možnost pa je tudi, da kateri izmed likov pade v nezavest.

Vsaka telenovela ima tudi glavno negativko. Ona je največja spletkarka in svoje zamisli udejani skoraj v vsaki epizodi. Velikokrat se zgodi, da zanosi z ljubimcem, otroka pa podtakne možu. Obstaja tudi različica, v kateri otroka izkoristi kot sredstvo izsiljevanja, da bi dosegla svoj cilj, kot je na primer to, da bi glavni lik (običajno bogat), ostal ob njej.

V telenoveli ne sme manjkati niti izguba spomina, kar je ponavadi ultimativni zaplet. Eden izmed glavnih likov izgubi spomin, to pa je posledila nesreče, ki jo je preživel čisto po naključju. Tisto, kar mu lahko vrne ali pa vsaj osveži spomin, je srečanje s staro ljubeznijo, ob kateri ponovno začuti povezanost kot tisti prvi dan, ko sta se spoznala, čeprav se ničesar ne spomni.

Glavni junak telenovele ponavadi izhaja iz bogate družine, živi v vili in dela v družinskem podjetju. Če je bad boy, ima tudi svoje luksuzno stanovanje, v katerem biva z ljubico, ki je ponavadi slab človek. Če pa je naš glavni junak pošten fant, potem ljubezen svojega življenja prevara samo takrat, ko je pijan ali zadrogiran.

Španski izrazi, ki smo se jih naučili, zahvaljujoč telenovelam:

Yo soy tu madre! – Jaz sem tvoja mama!
Estoy embarasada! – Noseča sem!
Te odio! – Sovražim te!
Calmate! – Pomiri se!
No me tocas! – Ne dotikaj se me!
Te voy a matar! – Ubil te bom!
Largate de aqui! – Poberi se!
Pobrecita! – Ubožica!
No te quiero eschuchar! – Ne želim te poslušati!
No puedo mas! – Ne morem več!
Adelante! – Naprej!
Eres estupida! – Neumna si!
Desgraciada infeliz! – Nesrečnica podla!
Es un desgraciado! – Podlež je!
Callate la boka! – Utihni!

kurja(2) Kurja Polt 2020: 7. festival žanrskega filma posega “onkraj grozljive domačnosti” / prestavljeno! ob_6bb496_rmkhezl9zi2aueqp877cowutcks Filmi marca 2020: pripravite robce, čustveno bo! home-2016-03-friends-tv-show-kitchen-main Serija Prijatelji (Friends) se vrača! 27a2d07360f331abf6a4771c93388a38 To so najbolj romantični filmi za valentinovo: za vajin idealen večer v dvoje!