Novi Renault Zoe
Utrip mesta · mobilno

Renault Zoe je eden od najbolj prodajanih evropskih električnih avtomobilov in novi Renault Zoe bo ta status le še utrdil. Na papirju Renault obljublja 400 kilometrov električnega dosega, v realnosti pa jih lahko pričakujemo 300. Dobil je namreč za polovico zmogljivejšo baterijo in učinkovitejši elektromotor. Gre za preboj v elektromobilnosti, saj bo Zoe zagotovila ustrezen doseg vsem voznikom (300 kilometrov je psihološka meja v glavah kupcev). Ti bodo lahko udobno preklopili na električni pogon.

Renault Zoe velja za množicam najbolj prilagojen polnokrvi električni avtomobil, novi Renault Zoe pa se jim bo približal bolj kot katerikoli doslej. Mimogrede, Francozi so do danes proizvedli že sto tisoč električno gnanih avtomobilov. Novi Renault Zoe ima zmogljivejšo baterijo. Inženirji so mu namreč namenili 41 kWh litij-ionsko baterijo višje energijske gostote (razvili so jo z LG-jem), svoje pa doda tudi učinkovitejši elektromotor, iz katerega iztisne 88 KM (65 kW), kar je enajst več od predhodnika. Po evropskem certifikatu NEDC naj bi novi Zoe brez vmesnega polnjenja zmogel prevoziti 400 kilometrov v realnem prometu (dvakrat toliko kot predstavnik prve generacije), kar pa je treba jemati z nekoliko rezerve. A tudi 300 kilometrov, kot naj bi bil njegov realen doseg, je dovolj, da električni domet ne bo več psihološka ovira v glavah kupcev.

Napredoval je tudi sistem polnjenja, ki omogoča maksimalno hitrost polnjenja z močjo 43 kWh. Polurni priklop na javni polnilnici (teh je v Evropi že prek 80 tisoč) bo tako zadoščal za nadaljnjih 80 kilometrov. Zavoljo termičnega nadzora baterije se ji obeta daljša življenjska doba in učinkovitejša raba energije. Vmesnik R-LINK ima v integrirani navigacijski napravi možnost brezemisijskega potovanja, s katero lahko vnaprej določimo, kjer bomo ”dotočili gorivo”.

PREBERITE ŠE: Smart Brabus: Smart na steroidih bo nastajal v Revozu

Velja omeniti še aplikacijo Z. E. Pass, s pomočjo katere lahko primerjamo cene na polnilnih postajah ter za energijo plačujemo s pomočjo pametnega telefona. Prek aplikacije boste lahko dostopali tudi do podatkov potovalnega računalnika, kot so razpoložljiva energija, doseg, čas polnjenja in poraba. Za novi model Renault Zoe bo treba odšteti okoli 32 tisoč evrov.

Novi Renault Zoe (2016):

Novi Renault ZoeOdpri galerijo

Novi Mercedes E karavan (2016) Novi Mercedes E karavan – nov otrok Roberta Lešnika za poslovneža z veliko družino Smart Brabus Smart Brabus: Smart na steroidih bo nastajal v Revozu watch-the-teaser-for-the-renault-sport-r-s-01 Renault Sport R.S. 01 – superšportnik, ki buri duhove Novi Land Rover Discovery (2017) Novi Land Rover Discovery (2017): najboljši družinski SUV? · · · · ·