Angel_02-b-DSC_5406.jpg
Utrip mesta · kulinarika

Pinjole od vsepovsod
Domovina pinij naj bi bil Pirenejski polotok; danes jih največ gojijo v sredozemskih državah, v Španiji in na Portugalskem. Preden drevo obrodi storže, mine vsaj 15 let, a jih nato lahko rodi tudi 100 let. Praviloma storže obirajo ročno in jih na soncu pustijo, da se …

Pinjole od vsepovsod

Domovina pinij naj bi bil Pirenejski polotok; danes jih največ gojijo v sredozemskih državah, v Španiji in na Portugalskem. Preden drevo obrodi storže, mine vsaj 15 let, a jih nato lahko rodi tudi 100 let. Praviloma storže obirajo ročno in jih na soncu pustijo, da se posušijo. Iz njih izločijo pinjole, ki so še v trdih lupinah in katere je treba streti. Pravi strokovnjaki v okusu pinjole prepoznajo lokacijo, kjer naj bi le-ta dozorela. Ampak eno je skupno vsem pinjolam: imajo prijeten, nežen okus, njihovo meso pa se v ustih kar stopi. Veljajo za najslajša jedrca, takoj za indijskimi oreščki. Poleg tega da jim pripisujejo visoko hranilno vrednost, pinjole marsikje cenijo tudi kot afrodiziak. Vsebujejo veliko proteinov, železa, fosforja in nekatere vitamine skupine B, dobro vplivajo na prebavo in dihalne poti.

 

Pinjole v skledah in loncih

Pinjole lahko dodajamo skorajda vsaki jedi: mesu, ribam ali zelenjavi, sirom in sadju. Najbrž je najbolj poznana jed, kjer ne smejo manjkati pinjole, italijanski pesto (pripravljen iz sveže bazilike, parmezana, česna, pinjol, soli, popra in oljčnega olja; v manj tradicionalnem pestu lahko baziliko zamenjamo s suhimi paradižniki). V Franciji so pinjole nepogrešljive v raznih solatah. Na jugozahodu Združenih držav Amerike (New Mexico) poznajo kot specialiteto kavo iz pinjol. V kuhinji Srednjega vzhoda bomo pinjole srečali v raznih zelenjavnih jedeh, recimo v enolončnici iz okre. Uživamo lahko surove ali popražene pinjole, pri čemer imajo slednje bistveno več okusa. Nekaj idej, kako uporabiti pinjole v kuhinji: za predjed jih dodamo lahko različnim kremnim juham, obogatimo okus solate iz špinače in rabarbare, z njimi napolnimo sardine, ki jih nato na hitro popečemo na malo olja … Kot glavno jed lahko pinjole ponudimo v raznih solatah, kot so na primer sadna tofujeva solata z gobicami, sirovo-jabolčna solata z gobicami, razne testeninske solate, vse zelene solate, h katerim dobro denejo popečen sir, gobice, slanina … Dodamo jih lahko skoraj vsem testeninskim omakam (sploh na zelenjavni osnovi), jedem z govedino ali jedem s popečeno slanino, pa tudi k pečenim ribam in ostali morski hrani. Odlično popestrijo vse perutninske jedi, še posebej tiste, ki jih začinimo z limono ali limeto. Pinjole so nepogrešljive pri nadevih tako zelenjavnih kot mesnih jedi. Dodamo jih nadevom za paprike ali paradižnike, v mesne rulade, … Pinjole bodo obogatile tudi okus različnih prilog: pečenega krompirja, dušene špinače ali blitve, različnih zeliščnih rižot, kuskusa, … Odlično okus dobimo, če pinjole kombiniramo z rozinami, medom ali suhimi slivami in marelicami. Okusne so tudi v različnih sladicah: zdrobljene na pitah, v sladoledih in piškotih.

 

Odpri galerijo

kulinarika.gif Oreh kulinarika.jpg Volcanic Nectar ali modra agava kulinarika2.jpg Peppadew FID_01000.jpg Jurčki